Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

De fleste nordmenn drikker bare i helgene

Tre av fire nordmenn drikker bare alkohol i helgene. Menn drikker mer enn kvinner.

Folkehelse-instituttet har undersøkt nordmenns alkohol-vaner. Tre av fire svarer at de bare drikker alkohol i helgene.

De fleste svarer at de vanligvis bare drikker alkohol én av dagene i helgen. Mens 30 prosent sier de drikker to av dagene fredag, lørdag og søndag. Det viser undersøkelsen Alkohol i Norge.

Norske menn drikker mye mer enn kvinner. Menn drikker mest øl, mens kvinner drikker mest vin. Det viser rapporten fra 2019.

I gjennomsnitt svarer norske menn at de drikker 31 centiliter alkohol i måneden. Kvinnene svarer i snitt at de drikker 19 centiliter.

For menn tilsvarer det åtte halvlitere øl, litt over fire glass vin og tre glass brennevin per måned. Det er fordelt på typer drikker. Kvinner drakk to halvlitere øl, litt over fem glass vin og to glass brennevin.

– Det er forskjeller mellom kjønnene i alkoholbruk. Det ses også i hvor mange skader de får som følge av alkohol. Det er mest skader blant menn, sier Elin Kristin Bye. Hun er seniorforsker i Folkehelse-instituttet.

Drikker du seks eller flere alkohol-enheter per gang? Da regner Folkehelse-insituttet det som farlig mye. Det er vanligere blant menn og blant yngre å drikke så mye.

Eldre drikker oftere enn de yngre. Mens de yngre drikker på en farligere måte.

Forbruket av alkohol er fordelt veldig skjevt. Forskerne mener at 10 prosent av nordmenn drikker halvparten av all alkoholen som drikkes. Det viser rapporten.

De fleste norske ungdommer drikker alkohol før de har fylt 18 år. Det viser også rapporten.

Halvparten av 15-åringene og 16-åringene har drukket alkohol det siste året. Og én av fire har vært fulle.

Men færre ungdommer drikker nå. Det er sammenlignet med år 2000. Og andelen 15- åringer og 16-åringer som drikker, er lav i Norge. Det er sammenlignet med resten av Europa.

De som drikker, gjør det sjelden. Men når norske tenåringer først drikker, drikker de ganske mye.