Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

De skal vurdere Breivik på ny

Terror-siktede Anders Behring Breivik blir vurdert på nytt. Psykiaterne Agnar Aspaas og Terje Tørrisen kan komme til å legge inn Breivik på sykehus med tvang.

Agnar Aspaas er spesialist i psykiatri fra Tønsberg i Vestfold. Terje Tørrisen er spesialist i psykiatri fra Hamar. Han har blant annet jobbet med Alvdal-saken. Der var fem voksne tiltalt for grovt seksuelt misbruk av fire barn. Fredag ba Oslo tingrett de to om å ta jobben med å vurdere Anders Behring Breiviks psykiske helse på ny.

Før jul mente to andre psykiatere at Breivik er paranoid schizofren. Det er en psykisk sykdom. Det betyr at Breivik er utilregnelig. Da kan han ikke straffes. Han kan isteden dømmes til behandling.

Ifølge VG Nett skal ikke de to nye psykiaterne jobbe helt likt som de to første. De skal se etter andre fysiske eller psykiske sykdommer hos Breivik. De skal også se hva som står i manifestet hans og sammenligne med det han har gjort.

LES MER HER: – Retten velger nye psykiatere

Anders Behring Breivik har sagt at han ikke vil la psykiatere undersøke seg på nytt. Det sier hans forsvarer Geir Lippestad til avisa Aftenposten. Derfor sier Aspaas at de kanskje må legge Breivik inn på sykehus med tvang. Årsaken er at det ellers blir et vanskeligere arbeid med å vurdere ham.

– Men dette må vi diskutere med retten, sier Aspaas til nyhetsbyrået NTB.

LES MER HER: Enige i Breivik-diagnose
LES MER HER: Kritiske til rapport om Breivik

Aspaas og Tørrisen har ikke arbeidet sammen før. De to forrige psykiaterne ble kritisert fordi de hadde samarbeidet tett tidligere. Hverken aktorer eller forsvarere har ønsket nye psykiatere. Men flere av advokatene til familiene til de drepte har ønsket det. De mener det er tvil om de forrige psykiaterne har sjekket alt.

Flere psykiatere som har hatt kontakt med Breivik, mener at han ikke er psykotisk eller trenger behandling. Derfor mener retten at det kan være greit å se på saken på ny.

LES MER HER: Etterforskes for handel med diamanter

Noen personer er redd for at Breivik lettere kan slippe fri hvis han dømmes til behandling. De frykter det kan skje hvis legene sier at han er blitt frisk igjen.

LES MER HER: – Han forandret seg til en annen person 

77 personer ble drept i terror-angrepene på Utøya og i Oslo 22. juli. Rettssaken mot Breivik starter 16. april. Den blir ikke utsatt fordi nye psykiatere vurderer den siktede. Derfor får de to ikke så god tid.