Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Den nye appen er her

En ny app skal hjelpe med sporing av smitte. Den kommer ikke for sent, mener helseministeren.

Norge fikk en app tidligere i år. Den ble stoppet. Nå er en ny app på plass. Den heter også «Smittestopp» og lastes ned på telefonen. Der kan du registrere smitte. Du kan få beskjed om du har vært sammen med andre smittede. Du trenger heller ikke å fortelle appen hvem du er, skriver Tek.no. Du logger ikke inn.

– Appen kommer slett ikke for sent, sa Bent Høie på en pressekonferanse. Han er helseminister.

Pandemien er langt fra over. Vaksinene mot korona er på vei, men det tar tid å vaksinere alle. Kanskje får vi en mer normal sommer, sa han. Hvis vi er heldige.

– Mye kan skje underveis, sa han. Mandag stoppet Norge fly fra Storbritannia. Årsaken er en ny versjon av viruset. Den ser ut til å smitte raskere.

Den nye appen skal hjelpe til med å spore og stoppe smitte.

– Jeg er glad vi har fått appen, sa helseministeren.

Gun Peggy Knudsen var også til stede. Hun jobber i Folkehelse-instituttet (FHI). De og andre har arbeidet med appen.

– Det er en helt annen app, sa hun. Den forrige fikk mye kritikk. Blant annet fordi den ikke tok nok vare på personvern.

Nå lagrer appen informasjonen på telefonen din, ifølge Knudsen. Den skal heller ikke bruke like mye batteri som den andre.

Det er best at flest mulig bruker den, sa hun. Du finner den i App Store eller i Google Play.

Folk legger inn informasjon om smitte i appen. Men opplysninger deles kun når de selv ønsker det. Brukeren av appen blir varslet dersom en annen legger inn opplysninger om smitte. Og de har vært i nærheten av hverandre, skriver nyhetsbyrået NTB.