Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Denne bussen kjører selv

Jobber du på Forus i Stavanger? Fra i sommer kan du kjøre buss uten sjåfør.

Selvkjørende busser er på plass i Norge. Fra juni kan du blir transportert med en slik buss. Den skal frakte folk til og fra jobb på Forus mellom Sandnes og Stavanger i Rogaland. Det skriver NTB.

Det er første gang det gis lov til selvkjørende busser i trafikken. Samferdsels-departementet har sagt ja. Selskapet Kolumbus i Rogaland har fått godkjenningen. Det er første gang det blir lov i Skandinavia.

Men foreløpig kjører ikke bussen helt uten kontroll fra folk. Til enhver tid vil det være en person om bord som jobber for selskapet. Personen kan trykke på bremsen om det skulle skje en farlig situasjon.

Det vil heller ikke gå fort å bli kjørt i denne bussen. Maksimal fart er 12 kilometer i timen. Dessuten kan det kun være seks personer om bord samtidig.

Formålet med bussruten er å gjøre det enklere for folk å reise til jobb. De selvkjørende bussene skal gå mellom sbussholdeplasser og arbeidsplasser på Forus. Det er et område for industri og kontorer som ligger mellom Stavanger, Sandnes og Sola. Mellom 40.000 mennesker i 3.500 bedrifter jobber i dette området.