Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Denne uka skal Norge ryddes

Høstens store ryddeaksjon er i gang. Den starter i Trondheim mandag ettermiddag.

Mandag klokka 17 kan du møte ved Nidelva i Trondheim. Så kan du bli med og rydde i elva.

– Ta med et par hagehansker og møt opp ved Sentrum Brannstasjon, sier Fanny Pindsle i en pressemelding. Hun har ansvar for rydding i Hold Norge Rent.

Høstaksjonen til Hold Norge Rent arrangeres for fjerde gang. Og i år er faktisk 50 år siden Hold Norge Rent ble startet. Navnet ble brukt for første gang av organisasjonen Norges Vel. Det skjedde da det var ryddeaksjon på høsten i 1969.

Høstaksjonen varer fra 16. til 22. september. Arrangørene håper at folk er mer engasjerte nå enn i vår. Om våren er det også en egen uke for å rydde strender. I år var det 453 færre påmeldinger til uka enn året før. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

 

Neste helg er det flere store ryddeaksjoner:

Lørdag 21. september blir du bedt om å rydde en strand. Da rydder folk i over hundre land over hele verden. Det er Den internasjonale strandryddedagen. Den arrangeres av organisasjonen Ocean Conservancy. De har sørget for strandrydding i 30 år.

En spesiell strand ryddes i Lier kommune i Buskerud. Dynostranda er et industriområde som har vært stengt for folk. Men nå skal området bygges ut, og folk slipper inn. Stranda er to kilometer lang. Her ligger det mye søppel som har drevet på land i mange år.

Vil du rydde kan du sjekke kartet hos Hold Norge Rent.

 

Lørdag 21. september er det også Oslo Maraton. En av distansene er 10 kilometer plogging. Har du hørt om plogging? Det er å plukke søppel samtidig som du jogger.

 

Søndag 22. september blir folk oppfordret til å rydde på tur. Dette arrangementet kalles Tur med retur.

Selskapet TINE er med. De deler ut utstyr til plukking og forslag til turer folk kan gå. Det er 40 turer å velge mellom. Se oversikt her.

I Oslo kan folk gå med Cecilie Skog nedover langs Akerselva.

 

BILDER

Bildet viser folk som rydder en strand i Norge.

RYDDER: Denne uka skal Norge ryddes i årets høstdugnad. Her fra Strandryddedagen i vår. FOTO: Marit Hommedal / NTB scanpix

Vis bildetekst