Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Det blir mer regn, skred og flom

Det blir trolig mer regn og flom i Norge framover. Drømmetomter og strender kan forsvinne, og flere hus må sikres, ifølge klimaeksperter.

Tirsdag legges rapporten Klima i Norge 2100 fram på en konferanse i Oslo. Der skriver eksperter om hva de tror et varmere og våtere klima vil føre til i Norge.

– Den største utfordringen for nordmenn flest blir mer nedbør. Det blir mer ekstrem-nedbør, større og flere flommer og kortere tid med snø, forteller Hege Hisdal til nyhetsbyrået NTB. Han jobber i Norges vassdrags- og energidirektorat og har vært med på å lage rapporten.

Det vil bli kraftigere styrtregn. Flommer på grunn av regn vil bli større og komme oftere. I lave områder kan snøen bli nesten borte i flere år.

I sør og vest heves ikke lenger land som før. Der stiger havet. Strender og fine tomter med havutsikt kan forsvinne. Mer vann kan også slå inn over land når det er ekstremvær.

Havene kan bli surere og varmere. Det kan påvirke fiskere. Bønder må kanskje finne fram til nye typer korn som trives bedre med endret klima. De som bygger hus, må også ta hensyn til klimaet. Det sier Ellen Hambro. Hun er direktør i Miljødirektoratet.

– Kommunene må se på hvordan de bruker områdene sine. De må se på hvilke områder som kan bygges ut og sørge for å takle for mye vann bedre. De må vurdere de ulike følgene av endringene i klimaet. Det er for eksempel at tregrensen flytter oppover, eller at havet stiger, sier hun til NTB.

Heller ikke vanlige personer slipper unna ansvar, mener Hambro.

– Som vi også så etter forriges uke ekstremvær, har mange allerede opplevd å få vann inn i garasjer og kjellere. Også private huseiere må sørge for å sikre huset sitt, sier hun.

Vebjørn Knarrum er leder i fagforeningen Naturviterne. Han er kritisk til hvordan kommuner jobber med klimaet.

– Mange kommuner henger etter i planleggingen av klimatiltak. Det er alvorlig, sier Knarrum i en pressemelding.

Ifølge Naturviterne kan ikke mange kommuner nok om klima.