Norge

– Det blir travelt

Det er seks uker siden Marielle har hatt kunder. På mandag åpner frisørsalongen på Kirkenær igjen.

Marielle van Arnhem er avdelingsleder på Hairport på Gruetorget. Den ligger på Kirkenær i Grue kommune i fylket Innlandet. Den har vært stengt siden 12. mars. Da ble alle frisørene i landet stengt. 16.000 mennesker sto igjen uten jobb. Mandag får de åpne igjen. De merker at folk har lyst på en time hos frisøren etter 1,5 måned.

Les mer: Helseministeren fikk ny sveis hos åpnet frisør

– Avtaleboka er full på mandag ja. Jeg har fått meldinger fra folk om at det er helt krise, og at de trenger en time. Nå må vi prøve å få tatt det vi klarer å få til. Men vi skal prøve å unngå å bli utbrent. Det blir jo uvant å jobbe igjen etter seks uker. Men det skal bli veldig godt, sier van Arnhem til Klar Tale. De har bare noen få timer igjen før 17. mai.

Les også: Sola skinner, men vi må fortsatt huske korona-reglene

På Kirkenær skal alle på jobb på mandag. Fredag la de planer for hvordan det skal kunne skje på en trygg måte.

– Alle skal på jobb hos oss. Vi er bare tre stykker. Vi er to frisører, og lærlingen skal ha ansvaret for salg av varer. Da har vi som klipper én kunde hver, også unngår vi at salongen blir fylt opp.

Alle som får åpne igjen, må følge noen regler. Alle bransjer har sine egne. Det gjelder også for frisørene.

– Du må starte med en kunde og avslutte med den samme kunden. Alle må vaske håret. Vi har tilgang på vask og Antibac. Det må være minst to meter mellom kundene. Vi som klipper får være nærmere da, sier hun og ler.

Les mer om bakgrunnen: Nå er Norge stengt

Det er også flere regler. Ansatte og kunder som er syke, skal holde seg hjemme. Lokalene skal vaskes minst en gang om dagen. Dørhåndtak og lignende ting skal vaskes oftere. Sakser og håndklær skal vaskes eller byttes hver gang frisøren er ferdig med en kunde.

De må også ha oversikt over kunder de har hatt de siste to ukene. Den skal brukes hvis noen blir smittet. Da kan de finne ut hvem andre som kan være smittet.

Arnhem tror det her skal gå bra. Men en av reglene gjør at jobben blir uvant for henne. Hun må endre på en vane hun har hatt i mange år.

– Vi må ha korte negler på fingrene. For meg blir det som å mangle et ledd på fingrene. Jeg er vant til å kunne bruke de. Telefon er forbudt, og vi skal gjennom et kurs alle sammen. Ringer og klokker skal unngås. Det er det jeg kommer på nå, sier hun.

Les også: FHI regner med mer smitte framover

Var Arnhem sier at hun gleder seg.

– Det beste blir å se kundene. Jeg har savna dem. Jeg har ringt dem og satt opp timer. Vi er glade for å høre stemmene til hverandre igjen. Det er godt å høre at jeg er savna. Det er mange som har venta. Det er et lite sted, så vi kjenner kundene våre godt.

Siste utgave

På forsiden nå