Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Det blir vått og fuktig over hele landet

Sommeren kommer ikke helt ennå. De neste dagene blir det mye regn og kaldere mange steder.

Noen landsdeler kan få glimt av sol. Ellers må folk regne med regn og kaldere vær resten av uka. I Finnmark kan de til og med få snø og sludd.

Det varierer veldig fra nord til sør. Men det blir fuktig vær over hele landet. Det sier Pernille Borander. Hun er statsmeteorolog ved Værvarslinga i Nord-Norge. Det er Nord-Norge som får minst nedbør. Men der kommer det snø!

– Nord-Norge får relativt lite nedbør. Det er sammenlignet med resten av landet. Men det kommer noen snøbyger langs kysten av Finnmark. I Nordland kommer det regn fra torsdag. Utenom det er det lite nedbør og faktisk ganske mye sol. Spesielt i nordlige deler av Nordland og i Troms, sier Borander.

Det blåser nordavind i dagene framover. Det gjør at det blir kaldere gjennom uka. Vinden vil stort sett være bris. Men på kysten av Troms og i Lofoten kan det blåse litt mer. Der kan det bli opp mot stiv kuling før helgen. Det blir mindre vind i løpet av helgen.

– I helgen kan det også komme en del sluddbyger i Troms og Nordland. Søndag også noe regn på kvelden i Nordland og Troms, sier hun.

Så kommer lavtrykket oppover fra sør neste uke. Det kan føre til mer nedbør. Men også varmere vær.

I Trøndelag og Midt-Norge blir det ganske likt som Østafjells og på Vestlandet. Det betyr kaldere vær og en god del regn.

– Trøndelag vil ikke få så mye vind. Men der vil de få det ganske vått i dagene framover og til helgen. Felt med nedbør beveger seg nordover. Etter det kan Trøndelag få litt sol. Men de vil få mest vått vær, også i helgen, sier Borander.

På Vestlandet vil det blåse ekstra rundt Stad som vanlig. Etter hvert snur lavtrykket som nå er på vei. Da kan det bli mye vind en periode. Spesielt gjelder dette kysten langs Rogaland og Hordaland.

Øst for fjellene i Sør-Norge får de samme vær som de siste dagene. Det vil fortsette resten av uka.

– Det kraftige bygeværet kan også føre til torden. Det kan komme flere steder inn mot helgen. Vinden vil komme i form av skiftende bris. Mens langs kysten kan det blåse litt ekstra. Der kan det komme opp mot liten kuling, sier hun.

Dette været fortsetter mot helgen. Det blir litt mindre vind, men fortsatt mye regn. Det blir også kaldere.

– Det er litt usikkert når vi kommer inn mot neste uke. Men det tyder ikke på at det blir varmere med det første, sier meteorologen.

Onsdag sendte Meteorologisk institutt ut varsel om fare på gult nivå. Det er ventet kraftige regnbyger i Østfold, Akershus, Oppland og Hedmark. Lokalt kan det komme mellom 10 og 25 millimeter regn på én time. Det kan komme mellom 20 og 40 millimeter på seks timer. I Akershus blir det mest regn i øst.