Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Det brukes mindre heroin i Norge

Det brukes mindre av det narkotiske stoffet heroin i Norge. Men like mange dør av narkotika som tidligere.

Rusmisbrukere bruker mindre heroin. Allikevel dør like mange av narkotika i Norge. Det viser en ny rapport fra Folkehelseinstituttet.

Antall personer som har dødd av andre stoffer enn heroin har økt. Av disse stoffene er det lovlige medisiener som blir brukt. Dette er blant annet medisiener som morfin, kodein og oxycontin. Antall personer som har dødd av slike stoffer økte med 15 prosent fra 2006 til 2016.

Tidligere var heroin det stoffet som flest døde av. Dette er første gang andre narkotiske stoffer er grunnen til at flest folk dør.

I 2016 døde 282 personer av narkotika i Norge. Av de som døde tok 220 personer en overdose av narkotika. I tillegg begikk 44 selvmord med narkotika. Og 18 personer døde av avhengighet. Ifølge Folkehelseinstituttet har denne fordelingen vært den samme de siste årene.

60 prosent av de som dør av narkotika er hjemme når det skjer. Det er flere menn enn kvinner som dør av narkotika.

Det er mange uliker grunner til at en person kan dø av narkotika. Folk som ruser seg kan ha dårligere allmenntilstand enn andre.

Hvordan du tar stoffet med sprøyte kan også ha betydning for risikoen.

Det er også større risiko for overdose på narkotika hvis du ikke har brukt narkotika på en stund.

I 2013 brukte 51 prosent sprøyter når de tok heroin. I 2017 var det bare 32 prosent som gjorde dette. Det viser en undersøkelse om rusmisbrukere i norske byer.

 

I september møtte Klar Tale flere rusmisbrukere i Oslo. De fortalte oss om sprøyterom som redder liv. Et sprøyterom er et sted en rusmisbruker kan komme for å ta heroin. Der får rusmisbrukerne rene sprøyter. På sprøyterommet er det trygt å ta narkotika. Saken kan leses her.