Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Det er bare å komme seg inn

Det blir mye regn og kraftig vind flere steder i helgen. Verst blir det i Møre og Romsdal, Trøndelag og Nordland.

Til helgen er det ventet masse regn og kraftig vind. Det blir det flere steder i landet. Det blir verst i Møre og Romsdal, Trøndelag og Nordland. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Meteorologisk institutt har sendt ut et varsel for Sør- og Østlandet. Der kan du vente deg kraftige vindkast på opp mot 20 meter i sekundet.

LES MER HER: Nå kommer stormen

Trønderne, møringene og romsdalingene får enda mer vind.

Og nordlendingene bør tenke seg godt om før de går ut. Meteorologisk institutt varsler vindkast på mellom 25 og 30 meter i sekundet. Det er i Møre og Romsdal og Trøndelag. Det tilsvarer storm.

– Verst blir det i Midt-Norge og i Nordland. Her er det bare å komme seg inn. Mange blir kanskje overrasket av den sterke vinden. Vi har jo hatt en lang periode med fint vær nå. Det sier statsmeteorolog Steinar Skare i Bergen til kanalen NRK.

Ingrid Bentsen er vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt. Hun sier til avisa Fædrelandsvenne at de som bor langs kysten, er mest utsatt. Vinden kommer fra vest. Så steder utsatt for vestavind vil merke kastene best.

Når vinden kommer fra vest, blåser det rett inn mot land. Vinden blåser inn fjorder og daler. Og ikke langs ytre deler av kysten, slik den gjør når vinden kommer fra sørvest. Det skriver nettstedet Yr.no.

– Folk bør ta litt forholdsregler. De bør rydde unna gjenstander i hagen og krukker som står skummelt plassert, sier Siri Wiberg Horjen til NTB. Hun er vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt.

Det vil også blåse godt både fredag og lørdag i innlandet. Men det blir gradvis mindre vind utover helgen.

I tillegg til vind blir det også ganske fuktig enkelte steder. I Nordland kan det i verste fall komme opp mot 140 millimeter regn. Det er de neste to døgnene. «Det er mye», skriver Yr.no.

Sør for Stad kan det komme 40 til 60 millimeter regn. Det kan komme fra fredag til lørdag. Mens Midt-Norge kan slippe med 30 til 50 millimeter regn i samme periode. Det melder Yr.no. Langs vestkysten blir det en del regn når uværet trekker innover fra vest.

Området med nedbør strekker seg inn over Hardangervidda. Det er temperatur ned mot null grader flere steder langs veien E134. Det kan bli vanskelig å kjøre bil for dem som planlegger å krysse fjellet, skriver NRK.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) varsler flom på gult nivå. Det er for Nord-Trøndelag og Nordland. Det betyr blant annet at det er fare for oversvømmelser. Årsaken er at det kan komme mye vann raskt. Det kan bli store flomskader og problemer på disse stedene.