Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Dette betyr statsbudsjettet for deg

Onsdag la regjeringen fram planen for hvordan de skal bruke penger neste år. Her er noen av forslagene i statsbudsjettet, og hvordan de påvirker deg.

* Regjeringen foreslår at folk skal betale mindre skatt på det de tjener. For en vanlig familie betyr det 3.100 kroner mindre å betale i skatt per år. For at det skal skje må familien tjene 900.000 kroner og ha fire millioner kroner i lån.

* Avgiften på kultur og transport kan bli høyere. Regjeringen foreslår å øke avgiften fra 8 til 10 prosent. Det betyr at transport, hotellovernattinger, NRK-lisensen og fotballbilletter kan bli dyrere.

* Det blir dyrere å fly. Regjeringen foreslår å øke avgiften på flybilletter fra 8 til 10 prosent.

* Sjokolade og brus blir dyrere. Regjeringen foreslår å øke avgiften på sjokolade, alkoholfrie sukkervarer og sukkeravgiften.

* NRK-lisensen foreslås økt med 25 kroner. Da blir den på rundt 2.780 kroner neste år.

* Bilavgiftene endres ikke. Men bensin og diesel blir dyrere. Bensinavgiften øker med 2,5 prosent.

* Avgiften på alkohol økes med 2,5 prosent. Dermed blir en flaske vin én og en halv krone dyrere. En liter brennevin blir ni kroner dyrere.

* Sigaretter, sigarer og røyketobakk blir 2,5 prosent dyrere. Prisen på snus og skråtobakk øker med 2 prosent.

* Du kan spare mer i Boligsparing for ungdom (BSU). Forslaget er å øke fra 200.000 kroner i år til 300.000 kroner i 2016. Men du kan forsatt ikke spare mer enn 25.000 kroner i året.

* Det blir dyrere å reise mellom hjemmet og jobben. Men hvis du pendler, kan du få igjen på skatten. Regjeringen foreslår at bare de som bruker mer enn 22.000 kroner på reisen skal få igjen på skatten.

* Studenter får 3.160 kroner mer i året i lån og stipend.

* Regjeringen vil ikke endre skatten på boligen du bor i. Men det blir dyrere å eie bolig nummer to. Dette kan bety at det blir dyrere å leie bolig.