Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Dette er den nye regjeringen enige om

Mer i barnetrygd, skattekutt og en stor plan for et bedre klima. Det er noe av det den nye regjeringen skal jobbe sammen om.

Norge har fått en ny regjering med fire partier. Høyre, Fremskrittspartiet (Frp), Venstre og Kristelig Folkeparti (KrF) skal styre Norge. Dette er noe av det de har blitt enige om i den nye planen for regjeringen.

Abort:

KrF fikk nei til å gjøre store endringer i loven om abort. Men det blir ulovlig å abortere friske tvilling-foster før grensen for selvbestemt abort (uke 12). Partiet har også sørget for at familier som får barn med utfordringer, skal få hjelp til å håndtere det.

Det vil fortsatt være ulovlig med eggdonasjon i Norge. KrF fikk også støtte til mer i barnetrygd. Det skal gjelde for barn fra 0 til 6 år.

– Det er en viktig sosial seier for ungene som vokser opp i fattigdom, sier nestleder Kjell Ingolf Ropstad.

KrF kommer også med et eget kort for fritidsaktiviteter.

 

Skattekutt:

Frp fikk blant annet gjennom flere kutt i skattene. Det blir blant annet mindre formueskatt. Kommunene får heller ikke lov til å kreve inn like mye eiendomsskatt som før.

Siv Jensen var også fornøyd med sin nye plan for samferdsel. Frp fikk også til kutt i bompenger. Du skal også kunne trekke fra på skatten om du betaler mye i bompenger.

Handler du mye på taxfree-butikk? Da kan du fortsette som før. Frp fikk viljen sin. Dermed kan du fortsatt kjøpe med vin på kvoten din i butikken om du ikke skal kjøpe tobakk, skriver avisa Dagens Næringsliv.

 

Innvandring:

Jensen fortalte også at det vil komme færre flyktninger til Norge. Frp har fått til en grense hvor mange som kan komme totalt. Det blir ingen flere kvote-flyktninger.

 

Klima:

Venstre fikk til en stor plan for å bedre klimaet i Norge. Der er det store mål om å kutte i klimagasser. Partileder Trine Skei Grande var stolt over det de hadde fått til.

– Det blir en ny klimakur for Norge, sa Grande.

Det er også enighet om at det skal satses på kollektivtransport og miljøvennlig skipsfart. Venstre har også fått til at engangsprodukter i plast skal forbys. Kjører du el-bil, vil du også få fordeler som før. Venstre vil også at det satses på en god skole for alle. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

 

Arbeidsliv:

Statsminister Erna Solberg har fått med partiene for å skape nye jobber. Flere skal komme i arbeid. Den nye regjeringen skal også lede an i at Norge blir mer miljøvennlig.

– Vi skal skape et samfunn, hvor flere er yrkesaktive. Innvandrere kommer raskere i jobb, sa Solberg.

Regjeringen vil også jobbe sammen for å gjøre det bedre for familier med barn. Studenter som får barn skal få økt støtte, sa hun.

Enigheten har fått navnet Granavollen-plattformen.