Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Norge har fått ny regjering

Erna Solberg fikk oppfylt drømmen sin om en borgerlig regjering med flertall. Kristelig Folkeparti blir med.

De har holdt på i 15 dager. Torsdag kveld kunne de endelig vise fram resultatet. Det blir en ny regjering i Norge. Den er med partiene Høyre, Fremskrittspartiet (Frp), Venstre og Kristelig Folkeparti (KrF).

– Jeg er veldig glad for å stå her sammen med lederne for forhandlingene fra Frp, Venstre og KrF. Etter to uker er vi enige om en regjerings-plattform. Den er godkjent i alle partier, sa Solberg på en pressekonferanse torsdag kveld.

Hun møtte pressen på Gardermoen. Da var hun sammen med Venstre-leder Trine Skei Grande, Frp-leder Siv Jensen og KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad.

– Dette er en historisk dag, sa Solberg. Den nye regjeringen får flertall på Stortinget. Det er den første ikke ikke-sosialistiske flertallsregjering siden 1985.

– Mange land opplever ustabilitet. Vi har gjennom gode, men tøffe forhandlinger funnet sammen. Det viser at de fire partiene har en vilje til å bli enige. Vi står sammen om verdien av å bygge et samfunn nedenfra, sa statsministeren.

Partiene har laget en plan for hvordan de skal regjere sammen. Denne regjerings-plattformen viser hvilke saker som blir viktig for dem å jobbe for. Mange av mulige konflikter med partiene er avklart på forhånd.

Landsstyrene i de fire partiene skulle stemme over regjerings-avtalen. Det skjedde torsdag kveld. Men det tok lang tid. KrF holdt på lengst.

– Jeg er stolt og glad for viktige gjennomslag for KrF i denne plattformen, sa nestleder Kjell Ingolf Ropstad på pressekonferansen. Partiet får til økt barnetrygd. De har også fått ja til å nekte reduksjon av friske tvillingfostre før 12. uke.

19 i KrFs landsstyret stemte for en ny regjering. 17 stemte mot. Dermed ble Kristelig Folkeparti. Det betyr også at Knut Arild Hareide har sluttet som partileder for KrF. Olaug Bollestad overtar som partileder midlertidig.