Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Dette er den nye stortings-presidenten

Tone Wilhelmsen Trøen blir ny president på Stortinget. Hun får fort problemer hun må rydde opp i.

Høyre har valgt ny kandidat til stortingspresident. Tone Wilhelmsen Trøen er 52 år gammel. Hun er fra Eidsvoll i Akershus.

Trøen blir den andre kvinnen som blir president noensinne i Norge. Hun er da nummer to etter kongen i rang.

– Det er veldig gøy å være det. Jeg syns kanskje det er enda morsommere at jeg er valgt fra grunnlovsbygda Eidsvoll, sier hun til nyhetsbyrået NTB.

Norges grunnlov ble laget nettopp på Eidsvoll.

– Det er mange menn som har hatt jobben før meg. Men jeg er først og fremst opptatt av å gjøre en god jobb. Det handler ikke nødvendigvis om man er kvinne eller ikke, sier Trøen.

Hun blir valgt til jobben i Stortinget torsdag.

Trøen har representert Akershus på Stortinget siden 2013. I forrige periode på Stortinget var hun Høyres talsperson i helse- og omsorgskomiteen. I dag er hun parlamentarisk nestleder i Høyre. Hun leder også familie- og kulturkomiteen.

Trøen overtar etter Olemic Thommessen. Han ble tvunget til å slutte. Årsaken var byggeskandalen på Stortinget. Utbyggingen blir minst 1,1 milliarder kroner dyrere enn planlagt.

– Det er ingen tvil om at jeg har tenkt nøye gjennom dette. Det er fordi det er en stor og viktig jobb. Det viktigste først blir å gjennomføre byggeprosjektet slik at tilliten til Stortinget styrkes. Men det er også mange andre viktige og spennende oppgaver, sier Trøen.

Hun kommer til å bruke tid til å få informasjon om byggesaken. Trøen sier hun vil gi informasjon til Stortinget ofte. Hun skal også ha tett kontakt med dem som jobber med prosjektet.