Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Dette sa Erna ett år etter korona-stengingen

Statsminister Erna Solberg holdt en tale søndag. Hun snakket om året med korona-viruset i Norge. Og varsler strengere tiltak.

Statsminister Erna Solberg holdt en tale søndag. Den var klokken 18. Solberg sa at vi hadde holdt ut med mange tiltak. Men at vi fortsatt må jobbe for å hindre at så mange blir smittet med korona-viruset. Spesielt nå i mars og april.

–  La oss gå sammen om det som forhåpentligvis er en siste motbakke. Vi er på vei tilbake til hverdagene med hverandre, sa Solberg.

Statsministeren varsler at det må nye og strengere tiltak til. De kommer tidlig neste uke. Skoler og barnehager er blant dem som vil bli bli berørt, sa helse-myndighetene lørdag. Solberg vil varsle Stortinget om de nye tiltakene tirsdag. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

– Alle er vi lei av begrensninger og at vi må holde ut litt til. Men det må vi. Vi er ikke ferdig med strenge tiltak helt ennå, sa statsministeren. Årsaken er det muterte viruset.

12. mars i fjor stengte Norge ned. Slik fikk Norge god kontroll på smitten i perioder. Solberg snakket om denne tiden. Hvordan den har påvirket alle.

– Grenser ble stengt, bedrifter måtte lukke.Karantene, kohort og isolasjon ble vanlige ord, sa hun. Solberg snakket også om avstand mellom mennesker og at folk ble bekymret. Noen var bekymret for å bli smittet. Andre for å være uten jobb. Eller fordi de ikke vet når hverdagen kommer tilbake.

– Vi er i dyp sorg over de som vi har mistet, sa statsministeren også.

Solberg kom også med et håp om når pandemien er over. I mars venter myndighetene 1,2 millioner vaksiner. I april kommer dobbelt så mange. Mot sommeren håper de at alle voksne skal være vaksinert.

Statsministeren takket også for hvordan folk har stilt opp for hverandre. I hele samfunnet.

– Vi har modige eldre, fantiastiske unge, sa hun. Men aller aller viktigst. Vi har dere, vi har hverandre. Vi har tillit til hverandre. Som er verdt mange ganger mer enn et olefond.

– Det gjør meg stolt, sa hun.

Solberg ser fram til å komme tilbake til et liv med klemmer og et sosialt liv.

– Vi vil få tilbake festivaler, russetid, hverdag og fest. Men vi har fortsatt en vei å gå . Vi står sammen. Og sammen skal vi komme ut av dette, sa hun.

Solberg oppfordret også til å ta med seg videre det beste fra denne tida.

 

Emneord

norge