Norge
Dette trenger du å vite om statsbudsjettet
Hva betyr handlingsregelen? Hvorfor legges det fram et budsjett rett før nåværende regjering skal gå av? Vi hjelper deg med å forstå statsbudsjettet.

Tirsdag legger regjeringen fram et nytt statsbudsjett. Det er sittende regjering som legger fram budsjettet. Altså Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti.
Alle norske aviser vil være fylt med informasjon om hvor mye penger regjeringen vil bruke. Holder de seg innenfor handlingsregelen?
Vi ønsker å hjelpe deg med å forstå budsjettet.
Hvorfor legger regjeringen fram et statsbudsjett?
Budsjettet blir lagt fram for å vise hva regjeringen ønsker å bruke penger på. Samtidig får vi også vite hvor mye penger de ønsker å bruke av våre inntekter fra olje. Dette kalles oljepengebruk. Et ord som ofte blir brukt når det er snakk om statsbudsjett.
Det er nåværende regjering som legger fram budsjettet. Selv om de snart er ferdige med regjerings-makten. Årsaken til det er at det tar mye tid. Regjeringen bruker hele året på å gjøre klart dette. Derfor vil det bli for kort tid for Arbeiderpartiet (Ap) og Senterpartiet (Sp) å lage et budsjett når de skal inn i regjering.
Likevel er det Ap og Sp som må ta stilling til budsjettet. De kan endre noe av det, men må bruke store deler av det. Men budsjettet er et forslag for hva pengene skal brukes til. Det er Stortinget som bestemmer om det skal vedtas eller ikke. Hvis Stortinget ikke er fornøyd med hva pengene brukes til kan de la være å vedta budsjettet.
Partiene som ikke sitter i regjering, lager også egne budsjett. Det gjør de for å vise hvordan deres parti ville brukt penger. Da får velgerne se hva de vil kjempe for.
Ord | Forklaring |
---|---|
Oljepengebruk | Hvor mye penger av inntektene fra oljevirksomhet skal brukes neste år. Ifølge budsjettet vil regjeringen bruke 322,4 milliarder oljepenger. Det er 84,4 milliarder kroner mindre enn det som blir brukt i år. |
Handlingsregelen | Regelen bestemmer hvor mye av inntektene fra olje som kan brukes i norsk økonomi. Budsjettet skal ikke bruke mer enn tre prosent av Oljefondet. |