Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Ekstrem-været «Emil» er på vei

Et nytt ekstrem-vær treffer Sørlandet sent tirsdag kveld. Vinden kan komme opp i orkan styrke.

Et nytt ekstrem-vær som har fått navnet «Emil», er på vei. Det er ventet å treffe agder-fylkene sent tirsdag kveld. Vinden kan komme opp i orkan styrke. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

– Det er viktig at folk i områdene forbereder seg. Vindkastene kan komme opp i 35 meter per sekund, advarer meteorologene.

LES MER HER: For dårlig sikret mot ekstrem-vær

En storm over Nord-Skottland er på vei østover mot Sør-Norge. Det vil havne over de nordlige delene av agder-fylkene sent tirsdag kveld. Allerede på dagen tirsdag øker vinden. Om kvelden vil det bli sterk storm langs kysten.

Det er kysten av Vest-Agder som vil merke det mest. Men også Rogaland vil få kraftig vind.

– Den vil øke utover ettermiddagen. Det blir bare verre og verre, forteller Bjart Eriksen ved Meteorologisk institutt.

– De sterkeste vindkastene kommer mot midnatt, forteller Eriksen.

Tidlig onsdag morgen vil vinden bli mindre sterk.

Meteorologene har også sendt ut varsel om at vannet kan stige. Det er langs kysten fra grensa til Sverige og til Ålesund. Fra onsdag kveld og natt til torsdag er det ventet at vannet vil stige 60 centimeter til 100 centimeter. Det er over det som er normalt. Vannet vil bli høyest rundt Oslofjorden.

Nils Ole Sunde er redningsleder ved Hovedrednings-sentralen Sør-Norge. Han ber alle som eier småbåter om å passe på.

– Jeg vil be alle som har småbåter, om å sikre dem. Når vannet stiger, ryker ofte fortøyningene. En drivende båt kan sette i gang en stor rednings-aksjon. Det sier Sunde til avisa Fædrelandsvennen.

Selskapet Color Line vurderer om de skal avlyse noen av sine avganger med båt. Informasjon vil bli lagt ut på rederiets nettsider.

Trafikken med helikopter til og fra olje-plattformene i Nordsjøen har stoppet opp fra Sola. De er forsinket fra Bergen. Det melder nettsiden Heliport.no.