Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Ekstremværet Mons kommer tirsdag

Fra tirsdag kommer det veldig masse regn i Nord-Norge. Det kan gi stor fare for snøskred.

Ekstremværet Mons kommer tirsdag og onsdag. Det kommer til å gå ut over Namdalen, Helgeland, Saltfjellet og Sør-Salten. Det ventes masse regn og fare for store oversvømmelser.

Meteorologisk institutt gikk ut med ekstremvær-varselet mandag formiddag.

– Tirsdag og onsdag ventes lokalt mye regn, med 50-100 millimeter på 24 timer på tirsdag.  Og opp mot 150 millimeter på 24 timer på onsdag. Mildvær og mye regn kan føre til oversvømmelser på utsatte steder, står det i meldingen.

Det er et lavtrykk sør for Grønland. Det fører med seg mild og fuktig luft inn mot Nord-Trøndelag og sørlige Nordland. Dette gir en mye nedbør og stigende temperaturer i området.

Det forrige ekstremværet, Lena, kom til Hordaland og Sogn og Fjordane i august i år. Det hadde med seg sterk vind. Det neste ekstremværet fått et mannsnavn på M, slik tradisjonen er.

Snøskredfaren flere steder i nord er justert opp til 4. Det er det nest høyeste nivået. For Svartisen gjelder dette fra mandag. Mens det fra tirsdag ventes øking til stor skredfare i Balsfjord, Bardu, Lofoten, Lyngsalpene, Narvik, Senja, Tromsø og Vesterålen.

Snøskredfaren ligger på nivå 3 i Fjordane, Romsdal, Sunnmøre og Trollheimen.