Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Enda flere hunder er syke

Friske hunder blir plutselig syke og dør. Mattilsynet har fått melding om fire nye hunder som er syke.

Flere hunder er syke av en ukjent sykdom. I helgen har flere hunder dødd av sykdommen.

– Siden søndag har Mattilsynet fått fire meldinger om hunder som har lignende symptomer på sykdom. En av hundene døde før den kom til veterinæren, sier Ole-Herman Tronerud til nyhetsbyrået NTB. Han jobber ved seksjon for dyrehelse i Mattilsynet.

De fire hundene som er syke nå, er fra Oslo, Akershus og Sogn og Fjordane. Tronerud forteller at Mattilsynet også har fått melding om hunder som ikke er like syke.

– Disse symptomene er ikke uvanlige hos hunder. Det er viktig å huske på, sier Tronerud.

Minst 25 hunder er døde av den uvanlige sykdommen.

Veterinærinstituttet har undersøkt ni av de døde hundene. De skal sjekke to til. Hensikten er å finne ut hvorfor hundene blir syke og dør. Sju av hundene har hatt betennelse i tarmen.

– Det er dramatisk at så mange dør på denne måten. Det er friske hunder med ggod helse og som godt vaksinerte, sa beredskapssjef Jorun Jarp søndag. Hun jobber ved Veterinær-instituttet.

De har funnet to forskjellige bakterier i hundene. Begge kan gi diaré.

Hunder har blitt syke i 14 av 18 norske fylker, sier Matilsynet. Men det er fortsatt flest hunder på Østlandet som er blitt syke.

Veterinærer og dyreklinikker over hele landet har fått beskjed om å melde fra. De har egne skjema de må fylle ut. Håpet er at informasjon kan gi noe spor om årsaken til sykdommen.

– Det er en stor jobb å sette sammen informasjon om de syke hundene. Og å finne ut om det er noe som er likt med dem, sier Tronerud.

Mattilsynet ber hundeiere om å ikke ha så mye kontakt med andre hunder. De ber også folk om å ikke høre på rykter om at sykdommen kan komme av det hunden får å spise. Det vet tilsynet ingenting om. Men de ber folk som har syke hunder eller hunder som er døde, om å skrive om hva hunden har spist de siste to ukene.