Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Enige om asylavtale

De borgerlige partiene har blitt enige. Flere asylbarn som ble sendt ut i høst, får vurdert saken sin på nytt.

Onsdag kveld ble regjeringen enig med Venstre og Kristelig Folkeparti (KrF). Asylbarn som ble sendt ut etter 1. juli i fjor, får vurdert saken sin på nytt. Det gjelder barn som hadde bodd lenge i Norge før de ble sendt ut.

De fire borgerlige partilederne og justisminister Anders Anundsen presenterte avtalen. Det skjedde på en pressekonferanse onsdag kveld.

Statsminister Erna Solberg sier det har vært veldig vanskelig å komme fram til en avtale.

– Vi har kommet til en løsning der alle partier har fått god innflytelse. Venstre og KrF har fått myket opp på noen punkter. Frp har fått innstramminger på deler som har vært viktige for dem, sier statsministeren.

Barn som hadde vært i Norge i mer enn fire år, skal få en ny gjennomgang av saken sin. De skal vurderes etter de nye reglene som kom i desember 2014. Dette gjelder barn som ble sendt ut etter 1. juli i fjor. Dette har Venstre og KrF fått til.

– Alle barn som hadde vært i landet i mer enn fire og et halvt år, måtte få en ny vurdering. Det var beskjeden fra KrFs landsstyre. Dette ble oppfattet som et ultimatum. Dagens avtale går lenger enn som så, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.

– Vi er glad for deler av avtalen. Mens enkelte andre deler er noe vi sier ja til ut fra en helhet, legger han til.

Alle asylbarn som kan omfattes av de nye reglene, må omfattes av ordningen. Det har vært viktig for Venstre.

– Dette betyr ikke at man automatisk vil få opphold. Men vi har sikret asylbarn retten til å få saken vurdert på ny, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

I avtalen står det også at partiene skal ha oftere møter om asylpolitikken.

– Vi er enige om en annen form for samarbeid i tiden framover, sier Anundsen. Han innrømmer at forhandlingene har vært vanskelige.

Han sier asylbarna må søke fra utlandet.

Audun Lysbakken er leder for Sosialistisk Venstreparti (SV). Han mener at asylavtalen ikke er god nok.

– Hvert barn som får bli, gleder oss. Men i denne avtalen gjøres bare halve jobben med å rydde opp etter justisministeren. Mange av asylbarna Anders Anundsen har sendt ut, får ingen ny behandling. De borgerlige partiene har latt disse barna i stikken. Derfor er dette en enighet med bismak, sier Lysbakken.

SV-lederen mener det er veldig bra at noen av de utsendte barna nå får prøvd sakene sine på nytt. Han skryter av KrF og Venstre for å ha kjempet for asylbarna.

– Avtalen er likevel ikke god nok. SV mener avtalen burde gjelde barn med tre års opphold. Og de som ble sendt ut helt fra januar 2014. Da begynte regjeringen å sende ut barn til Afghanistan, sier Lysbakken.

LES MER HER: Ikke enige om asylbarna

LES MER HER: Må løse saken om asylbarna innen fredag

LES MER HER: Vil ha asylbarna tilbake