Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Esa mener Norge bryter EU-regler

Esa mener Norges regler mot sosial dumping bryter EØS-avtalen. De mener også at det er for lite bevis på at reglene virker.

Norge laget i 2016 regler for å unngå sosial dumping. De skulle hindre at arbeidsfolk fra andre land skulle ha lavere lønn og dårligere arbeidsforhold enn de fra Norge.

Det er et krav at en entreprenør kan leie inn og ha to andre firmaer under seg. Kravet er for å få bedre oversikt på arbeidsplasser. Men Esa mener kravet er i strid med EØS-avtalen. Det skriver avisa Klassekampen. Tanken er at for hver gang jobben blir satt bort til en annen, så blir det mindre oversikt.

Les også: Laget lyd for å få gå i land

Esa er EUs kontrollorgan. De mener Norge ikke har klart å bevise at de trenger egne regler. Esa mener det er mulig å få til det samme med EU-regler. De mener også at det er et problem at Esa selv ikke kan sjekke hver sak der det kan være sosial dumping.

Fellesforbundet er en del av den norske fagbevegelsen. De mener det er nok beviser på at det er lettere å ha oversikt med få aktører. Det gjør at det er mindre risiko for brudd på loven og at det gir mer sikkerhet.

– Vi har god dokumentasjon på det. Det har vi fra både Arbeidstilsynet og Økokrim. Det viser at det blir mer useriøsitet og dårligere arbeidsmiljø hvis det blir mindre oversikt. Vi mener det er en god årsak til hvorfor det må være en grense for hvor mange ledd et firma kan ha under seg. Det sier Steinar Krogstad til avisen. Han er nestleder i Fellesforbundet.

Les også: Innvandrer-mødre jobber mer når også mannen jobber

Han får støtte fra Jon Sandnes. Han er direktør i Byggenæringens Landsforening (BNL). Han sier at en grense på to ledd har «betydd enormt mye» for å sikre seriøsiteten.

– Vi tar innholdet i brevet på det største alvor. Og vi skal prøve å gjøre det vi kan for å beholde kravet vårt, sier han.

Esa vil også undersøke lokale regler i enkelte kommuner. De er laget for å oppnå det samme som de nasjonale reglene. Esa vil finne ut om disse også er i strid med EØS-reglene.