Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Laget lyd for å få gå i land

Klokka 12 onsdag skulle skip i hele verden lage lyd med fløyta samtidig. Det ble gjort for å markere at 200.000 sjøfolk venter på å få gå i land.

Rundt 200.000 sjøfolk i hele verden venter på å få gå fra jobben. Like mange venter på å komme seg på jobb på sjøen. De som har ventet lengst, har vært på jobb i tre til fire måneder lenger enn de skulle, skriver Norges Rederiforbund.

Aksjonen skjedde dagen før det skal være et møte om situasjonen for sjøfolk under korona-pandemien. Britiske myndigheter skal lede møtet. Norge skal også være med på møtet.

– Det er mennesker vi må ta hensyn her. Den siden av dette begynner å bli kritisk, sier Harald Solberg. Han er administrerende direktør i Rederiforbundet.

Han sier at handelen i verden kan stoppe opp. Det er konsekvensen hvis det ikke blir en løsning. Så stort er behovet for å få gjort bytte av sjøfolk ombord på skip verden rundt.

Les også: Slik har korona endret arbeidslivet

Bengt Ellingsund er overstyrmann. Han har vært til sjøs siden januar. Han sier til bransje-bladet Skipsrevyen at landene har en politikk som behandler folk dårligere enn varene de kommer med.

– Det henger ikke sammen. Vi får legge båten til kai. Vi får laste på og av, men med en gang vi vil bytte ut sjøfolkene så er vi livsfarlige, sier han.

Les også: Reddet av ei seilskute