Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Få eldre somaliere vaksinert i Oslo

I Oslo er bare én av tre somaliere over 75 år blitt vaksinert.

Oslo kommune sliter med å gi vaksiner til noen av dem som trenger dem mest. Bare én av tre somaliere over 75 år er blitt vaksinert mot korona. 

Blant norskfødte over 75 år har 95 prosent fått vaksine. Det skriver avisa Aftenposten.

Innvandrer-befolkningen er blitt særlig hardt rammet av pandemien. Eldre innvandrere i Oslo er blant dem som trenger vaksinen aller mest. Men tall fra Folkehelse-instituttet (FHI) viser at få av dem er vaksinert. 

Aftenposten har snakket med personer i det somaliske miljøet i Oslo. De tror det er flere grunner til at så få eldre har tatt vaksinen. Noen somaliere som er registrert i Norge, bor kanskje ikke i landet lenger. I tillegg nevner de usikkerheten om AstraZeneca-vaksinen.

Oslo kommune vet ikke hvorfor så få har tatt vaksine i noen grupper. De vet at noen takker nei. Men også at vaksinekontoret ikke får tak i alle.

– Vi er bekymret for at folk i utsatte grupper ikke vaksinerer seg. Det kan øke faren for smitte, sier Rina Mariann Hansen. Hun er byråd for integrering i Oslo.

Det bor nesten 17.000 personer med somalisk opprinnelse i Oslo. De er den tredje største innvandrer-gruppen, etter folk med bakgrunn fra Polen og Pakistan.