Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Få vil forby tigging

Det blir lov for kommunene å forby tigging i sommer. Men få kommuner kommer til å bruke den nye loven.

Tirsdag ble det klart. Regjeringen vil gi kommunene muligheten til å forby tigging. De nye reglene vil gjelde fra 1. juli i år. Neste år kan det bli forbudt å tigge i hele Norge, skriver nyhetsbyrået NTB.

Få av landets største kommuner vil forby tigging med det første. De få som vurderer et forbud, tror ikke det skjer i sommer.

Drammen kommune har vært den eneste av de store byene som har ønsket seg et tiggeforbud. Det var før regjeringspartiene bestemte ta det skulle bli opp til kommunene å bestemme. De nye reglene er en del av politivedtektene.

Både Trondheim og Bergen har allerede endret politivedtektene for å registrere tiggere. Tiggerne er også pålagt å melde seg for politiet. Dette er gjort etter at regjeringen i fjor gjorde det mulig. Det gjør at politikerne mener det foreløpig er unødvendig å forby tigging.

– Det har hatt en god effekt å registrere tiggere ved politistasjonen. Derfor har det hittil ikke vært aktuelt i Bergen å forby tigging, sier Ragnhild Stolt-Nielsen til nyhetsbyrået NTB. Hun er byrådsleder i Bergen.

Oslo ser ikke ut til å ville innføre et forbud mot tigging i all hast. Ikke engang i Drammen blir det noe hastevedtak. Tore Opdal Hansen er ordfører i kommunen. Han sier at saken ikke kan behandles i kommunestyret før i september, skriver avisa Drammens Tidende.

Øyvind Hilmarsen er byrådsleder i Tromsø. Han er usikker på om det er flertall for å forby tigging. I kommunestyret i Stavanger kan det være er flertall for et forbud. Det tror idlertid Høyres gruppeleder John Peter Hernes. Han sier til kanalen NRK at han håper det kan bli en del av politivedtakene allerede i sommer