Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Familier med dårlig råd kutter i julegaver

Folk som tjener lite planlegger å bruke 30 prosent mindre på julegaver i år enn i fjor.

Grupper med lav inntekt sier de vil bruke 30 prosent mindre på julegaver i år enn i fjor. Mens folk som tjener 1 million eller mer, vil bruke 16 prosent mer.

2.750 kroner på julegaver. Det er hvor mye voksne planlegger å bruke i år. Tallet gjelder dem som tjener inntil 400.000 kroner, Det viser en studie som YouGov har laget for banken Nordea. Det er en kraftig nedgang fra 3.860 kroner i fjor.

– Klasseskillet blir gjerne tydeligere i julehøytiden, sier Elin Reitan. Hun er forbrukerøkonom i Nordea.

– Dette kan være vanskelig for mange. Spesielt for barna. Men mye kan gjøres dersom du snakker med barna. Du kan forklare dem hvorfor det ikke er mulig å oppfylle alle ønsker, sier hun.

Voksne i familier som tjener mer enn 1 million kroner, kommer til å bruke mer enn i fjor. De planlegger å kjøpe julegaver for nesten 9.000 kroner hver i år. I fjor brukte disse 7.600 kroner.

– Julen er en en dyr høytid drevet av forbruk. For mange kan det være vanskelig å oppfylle forventningene. Både fra andre og seg selv, sier Reitan.

I snitt planlegger nordmenn å bruke 5.200 kroner på julegaver i år. Menn og kvinner bruker omtrent like mye på gaver. Men folk på 55 til 65 år bruker over dobbelt så mye. Det er sammenlignet med dem mellom 18 og 25, ifølge studien.

For gruppen som tjener mellom 400.000 og 600.000 kroner, er det en oppgang. De kommer til å bruke 11 prosent mer penger på julegaver i år enn i fjor. De som tjener mellom 600.000 kroner og 1 million, har tenkt å bruke litt mindre penger i år.

Nordmenn vil handle for rundt 10.700 kroner hver i desember i år. Det tror hovedorganisasjonen Virke. Av dette vil 4.460 kroner gå til dagligvarer. 6.250 kroner vil bli brukt i andre butikker. I år handler vi stadig mer av julegavene på nett.

Reitan advarer mot å følge gave- og kjøpepresset.

– Vi er redde for å virke gjerrig. Det kan gjøre at vi kjøper for mer og til flere enn vi må, sier hun.

– Samtidig jobber vi gjerne hardt for å innfri forventninger fra dem rundt oss. Spesielt barna ønsker vi ikke å skuffe på den dag som denne. For mange kan belastningen bli stor.

Reitan har noen flere råd i en hektisk førjulstid: skriv gaveliste. Sett budsjettmål. Vurder kutt i antallet gaver. Og ikke kjøp julegaver på kreditt.

– Det er lurt å ikke kjøpe for mye julemat. Da er det mindre fare for å kaste mat. Butikkene er også åpne i julen, sier Reitan.

Uansett hvor mye du planlegger å bruke på julegaver, er det lurt å be om byttelapp