Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Får selge alkohol likevel

Stortinget endrer på reglene om skjenking. – For tidlig, sier helseministeren.

Regjeringen forbyr barer og restauranter å selge alkohol. Forbudet gjelder hele landet. Men Stortinget er uenig. De gjør om på dette. De mener at kommuner med lite smitte må få servere alkohol.

– Jeg mener det er for tidlig, sier helseminister Bent Høie. Han er fra partiet Høyre. Mange blir fortsatt smittet med korona. Situasjonen er ustabil, ifølge Høie.

De må likevel gjøre som Stortinget sier. Det var flertall for forslaget. Partiene krever altså at noen steder kan få servere alkohol. Det gjelder kommuner med lite nok smitte.

Nå kan det serveres alkohol sammen med mat. Folk kan kjøpe alkohol til midnatt. Men de kan ikke slippe inn etter klokken 22. Det opplyser regjeringen.

Men det kan få følger, advarer Høie. Andre, strenge regler kan nå vare lenger. Det er summen av alle tiltak som hjelper mot smitten, mener de.

Endring i regler for skjenking starter snart. Det skal gjelde fra midnatt natt til fredag 22. januar.

Nå skal kommuner avgjøre. De kan fortsatt nekte steder å selge alkohol. Men de kan ikke vedta mindre strenge regler enn de som gjelder hele Norge.

Høie får kritikk for måten han håndterer saken på. 

– Nå oppfører Høie seg barnslig, mener Torgeir Knag Fylkesnes. Han er nestleder i Sosialistisk Venstreparti (SV).

Han åpner landet. Og later som opposisjonen har gjort det. Stortinget sier at kommuner med lite smitte skal kunne si ja til skjenking, sier han videre.

Siv Jensen leder Fremskrittspartiet (Frp). Hun ber regjeringen om å roe seg litt ned. Stortinget har egentlig gjort som Folkehelse-instituttet anbefalte, minner hun på.

Hun reagerer på at regjeringen sier de nå kanskje må utsette andre lettelser.

Det var Frps forslag som Stortinget sa ja til.

 

Emneord

norge