Norge

Fargerike turbaner lyser opp Oslo

Det er ikke bare blomster som lyser opp om våren. Lørdag vil fargerike turbaner lyse opp gatene i Oslo.

Bildet viser en stor samling av mennesker som har turban på seg.
FOLKEHAV: Tusenvis av folk pleier å være med på feiringen av Turbandagen i Oslo. 10.000 personer var innom i fjor.
Bildet viser en jente som får på seg turban. En mann i turban hjelper til.
TURBAN: Folk står i kø for å få seg fargerike turbaner.
Bildet viser en samling av personer med turban fra luften. De står sammen og lager et hjerte.
HISTORISK: I fjor laget personer med turban verdens første turbanhjerte.
Bildet viser en eldre mann i turban som surrer en turban rundt hodet på en kvinne.
SURRER: Sikhene surrer et stykke tøy rundt hodet.
Bildet viser flere kvinner med fargerike turbaner på seg.
INDIA: Det er flest menn som bruker turban. Men kvinner har også lov til å bruke den.
Bildet viser en gutt som får surret en turban rundt hodet sitt.
SAMHOLD: Unge Sikher håper at turbanen kan bli et symbol på samhold og vennskap.
Bildet viser sikhenes marsj i Oslo under deres høytid i april.
HØYTID: Unge Sikher arrangerer Turbandagen. Dette gjør de for å invitere resten av samfunnet inn til feiringen av deres høytid.
Bildet viser en liten jente som har rosa turban på seg.
FARGERIKT: Turbandagen er veldig populær. Også blant de yngste.
Publisert Sist oppdatert

Lørdag er det Turbandagen i Oslo. Da lyser turbaner i alle farger opp gatene i Oslo. Turban er et hodeplagg som blir brukt mye i India. Det brukes også av folk i Norge. Turbanen er et stykke tøy som blir surret rundt hodet.

Sumeet Singh Patpatia fant på Turbandagen. Han tilhører religionen sikh. Det er en indisk religion. Sikhene tror på likhet og å beskytte de svake. I april feirer sikhene høytiden sin, Vaisakhi. Da pleier rundt 1.000 sikher å marsjere gjennom gata Karl Johan og fram til Universitetsplassen i Oslo. Men Singh har merket at andre folk var litt skeptiske da sikhene marsjerte. Det ville han endre på.

– Jeg skjønner at det kan virke litt skummelt med turban og skjegg. Det er bedre at vi snakker sammen. Jeg ville at resten av samfunnet skulle få bli med i feiringen. Og prøve på turbanen selv, sier han.

Dette ble starten på Turbandagen. Turbanen er faktisk ikke en hatt, men en krone. Den er et symbol likhet, rettferdighet og demokrati. Turbandagen handler om å vise at det ikke er farlig å være litt annerledes, forteller Singh.

Dagen arrangeres for sjuende gang lørdag. Gruppa Unge Sikher står i sentrum og deler ut turbaner til alle som vil ha. Første året delte de ut 150 turbaner. Nå har tallet vokst til 2.003 turbaner. I tillegg serveres det indisk mat og spilles indisk musikk. Rundt 10.000 personer var med på feiringen i fjor. Det skriver avisa Aftenposten.

Singh var litt spent. Han lurte på hvordan folk ville reagere på at de delte ut turbaner.

– Men folk har reagert med enormt mye kjærlighet. Det har overrasket meg. Uansett hvilket vær det er, kommer det masse folk og står i kø for å få seg turban. Folket elsker det. Og det gjør meg så glad. Jeg føler at vi gjør noe riktig. Vi klarer å fortelle noe. Samtidig er det avslappet, positivt og det blir ikke tvunget på deg, sier han.

Alle turbanene er samlet inn på dugnad. Unge Sikher får ikke penger av staten for å lage til arrangementet. Arrangementet er blitt veldig populært og støttes av mange. I år har for eksempel Flytoget og kjøpesenteret Paleet laget reklame selv for å minne folk om dagen.