Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Færre gutter besøker helsestasjonen

Flere jenter enn gutter besøker helsestasjonene. Forskjellen blir større når de blir eldre.

Flere jenter enn gutter besøker helsestasjoner. Forskjellen øker når de ungdommene blir eldre. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Kanalen NRK har laget en oversikt (annen nettside). Den viser at 8 prosent av jentene besøker en helsestasjon når de går i 8. klasse. 31 prosent av jentene besøker en helsestasjon det siste året på videregående skole.

For guttene er tallene mye lavere. 7 prosent av guttene i 8. klasse besøker helsestasjonen. Andelen øker til siste året på videregående. Men den øker ikke til mer enn 11 prosent.

– Jenter har nok et bedre språk for disse tingene. De kan snakke åpent om følelser og problemer. Det er noe de har gjort siden de var små. Guttene har nok ikke hatt de samme forbildene. Det har nok ikke falt like naturlig, sier Kjetil Moseid. Han er helsesykepleier ved helsestasjonen for ungdom i Sandnes i Rogaland.

Les også: Alle trenger noen å prate med

Der har de tatt konsekvensen av ulikhetene. De har laget et eget guttetilbud. Så langt er det med blandet hell. Seks gutter har kommet på besøk siden januar. Men det er flere enn på flere måneder i fjor. Da hadde de bare fire-fem gutter innom dete halvåret. 

Med seks besøk siden januar har det imidlertid allerede vært flere gutter innom enn det var på flere måneder i fjor, da de bare hadde fire-fem gutter innom på et halvt år.

Les mer: Over 6.000 sluttet på videregående

– Vi ser at svært få gutter kommer til helsestasjonen. De kommer alltid på slutten av dagen, hvis de kommer. De setter seg ofte litt bortenfor de andre på venterommet. Det sier leder Irene Asheim Ivesdal. Hun er leder ved helsestasjonen.

Helsestasjon for ungdom (annen nettside) er et gratis tilbud til ungdom mellom 13 og 20 år. Noen steder varer det opp til 25 år. Der kan unge få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Det er også tilbud om hjelp med psykisk helse og andre helsespørsmål.