Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Fikk kjeft av Obamas stabssjef

I 2009 fikk USAs president Barack Obama Nobels fredspris. Da skal Norges ambassadør i USA ha fått kjeft.

Wegger Chr. Strømmen var Norges ambassadør i USA i 2009. Det var samtidig som USAs president Barack Obama fikk Nobels fredspris. Da skal ambassadøren ha fått kjeft av stabsjefen til Obama, skriver avisa Dagens Næringsliv (DN).

Det hvite hus skal ha reagert sterkt på tildelingen av fredsprisen. Det blir kjent i et leserinnlegg fra Morten Wetland. Han var norsk ambassadør i verdens-organisasjonen FN da Obama ble tildelt prisen.

«Min pinligste dag i FN de årene jeg var Norges ambassadør der, var den dagen prisen til USAs president Barack Obama ble kjent. Ingen snakket om saken. Min kollega i Washington fikk seg en overhaling av Obamas stabssjef», skriver Wetland, ifølge DN.

Etland skriver at stabssjef Rahm Emanuel skal ha brukt ordet «fawning» da han kjeftet. Det er et ord som kan bety noe i retning av «underdanig smiger». Wetland mener USA reagerte slik fordi det virket som at prisen kom av et ønske om å få Obama til Norge, Staben til den amerikanske presidenten mente at tildelingen ikke var bra for presidentens politiske strategi.

Wegger Chr. Strømmen er nå politisk direktør i Utenriksdepartementet. Han ønsker ikke å kommentere saken. Thorbjørn Jagland er leder av Nobelkomiteen. Han ønsker heller ikke å kommentere opplysningene.

I innlegget i avisa foreslår Wetland at Stortinget bør sørge for at to eller tre medlemmer i nobelkomiteen som er utlendinger.