Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Fire av ti sier de bruker mobilen for mye

42 prosent synes de bruker mobiltelefonen sin for mye. Det viser en ny undersøkelse.

Mange mener de bruker altfor mye tid på mobiltelefonen sin. 42 prosent svarer i en undersøkelse at de bruker mobilen for mye. Av disse sier 63 prosent at de prøver å bruke telefonen mindre. Mens 35 prosent sier de ikke prøver det, melder kanalen P4.

Undersøkelsen er utført for rådgivnings-selskapet Deloitte.

Den viser at halvparten av mobilbrukerne i Norden har opplevd negative ting. Det er som følge av egen mobilbruk.

Blant nordmenn sier én av fire at de føler de må sjekke telefonen hele tiden. Like mange sier at smart-telefonen gjør at de blir distrahert. Det skjer når de prøver å utføre en oppgave.

Én av fem nordmenn bruker mobilen mellom fem og åtte timer om dagen. Det gjelder personer under 30 år. Det viser en annen undersøkelse utført for Statnett.

De yngste bruker mobilen mye mer enn de eldste. Tre av fem eldre er aktive på mobilen under én time daglig. Det gjelder dem over 60 år. Veldig få eldre bruker telefonen mer enn tre til fire timer i løpet av en dag.

Mathilde Tybring-Gjedde er stortingsrepresentant for Høyre. Hun mener det er på tide at alle skoler snakker om mobilforbud. Det kan gi mindre mobbing. De siste tallene burde overbevise dem som er imot, mener hun.

– For alle dem som har vært mot mobilfri skole, burde disse tallene være en alarm og en vekker. Det sier Tybring-Gjedde til nyhetsbyrået NTB.

Hun tror mange har fått sjokk. Det er når de har sjekket den nye funksjonen som viser hvor mye tid en bruker på skjermen.

– Vi bør diskutere hva vi i fellesskap kan gjøre. Det er for å bruke mobilen mindre, for eksempel i skolen.

Tybring-Gjedde sier at foreldrene har det viktigste ansvaret. De må lære barna å koble av. Men hun sier at skolen også bør ha klare regler for mobilbruk.