Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Flere er uten jobb

På nesten to år har det blitt 47.000 flere arbeidsledige i Norge.

I januar var det 4,8 prosent som ikke hadde jobb i Norge. Det viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Det er det samme som 134.000 personer.

SSB har laget en undersøkelse. Den viser at arbeidsledigheten øker litt og litt. I mai 2014 var det 3,2 prosent som ikke hadde jobb. Nå er andelen 4,8 prosent. 

Tallene viser at det er 5.000 flere uten jobb nå enn i oktober i fjor.

Nav har sine egne ledighetstall. De viser det samme som tallene fra SSB.

Ledigheten i Norge er nå ganske lik andre land. 4,3 prosent er uten jobb i Tyskland, 4,9 prosent i USA, 7,0 prosent i Sverige og 8,9 prosent i Den europeiske union (EU).

Arbeidsledigheten er høyere enn ventet. Det sier Erik Bruce. Han er sjef-analytiker i Nordea Markets. Men han sier også at tallene ikke alltid er helt nøyaktige.

Bruce sier at arbeidsledigheten stiger gradvis. Samtidig som det ikke har kommet flere nye, ledige jobber.

Det kan bli flere som ikke har jobb framover, tror han. Bruce mener Norges Bank er for optimistiske. De spår en ledighet på 4,6 prosent i år.

– Arbeidsmarkedet er svekket. Flere har ikke jobb. Det har heller ikke kommet nye jobber. Det sier Kyrre Aamdal til nettstedet E24. Han er økonom i DNB Markets.

Arbeidsledigheten gjør at Norges Bank kan komme til å kutte renta enda en gang. Det mener Erik Bruce.

Oljen har skylda for at flere blir arbeidsledige. Den har blitt billigere, og da tjener oljeselskapene mindre penger. Siden sommeren 2014 har oljen blitt 65 prosent billigere. Selskapene kutter kostnader og folk må slutte.

Det er på Vestlandet at flest folk jobber med oljen. Det gjør at det er flere som mister jobbene sine her enn ellers i landet.

Regjeringen vil bruke fire milliarder kroner på å få folk i jobb.

De andre partiene mener at regjeringen ikke gjør nok. Arbeiderpartiet foreslår å bruke sju milliarder kroner. Partiet mener regjeringen ber om for lite skatt.

– Vi trenger en politikk som hjelper. Ikke en regjering som tror at å kutte skatter er svaret på alle utfordringer for norsk økonomi. Det sier Marianne Marthinsen. Hun er finanspolitisk talsperson for Arbeiderpartiet.