Flere får kreft i spiserøret

Over 50 prosent flere får kreft i spiserøret. Kreften er vanskelig å behandle.

Bildet viser tre kirurger inne på en operasjonssal. En stor lampe henger over dem, og de ser ned på en pasient. Pasienten er dekket for av et laken og er ikke synlig i bildet.
KIRURGI: Å operere ut kreften er det beste alternativet for å bli frisk. Men bare 35 prosent av de med kreft i spiserøret kan opereres.
Publisert

Hvert år får ca. 360 personer i Norge kreft i spiserøret. I 1992 var tallet 146. Over 50 prosent flere får kreft i spiserøret nå enn for 30 år siden.

Det kommer frem i en studie fra Folkehelseinstituttet (FHI). 

Forskjeller mellom kjønn

Menn rammes oftere av kreft i spiserøret enn kvinner. 

Omtrent 270 av de som får kreft i spiserøret hvert år er menn. 90 er kvinner. 

Spiserørskreft er en av formene for kreft med størst forskjell mellom kjønnene. 

Flere blir friske av kreft i dag enn på 90-tallet. Men kreft i spiserøret har førtsatt høy dødelighet. 

Kun 30 prosent av de som får kreft i spiserør lever fem år etter de fikk påvist sykdommen. 

To ulike former

Kreft i spiserøret kan kobles til livsstil. 

Fedme er en betydelig risiko. Det kan ha sammenheng med ultraprosessert mat. Klar tale har tidligere skrevet om at ultraprosessert mat er farlig for helsen

Overvekt kobles til en rekke ulike former for kreft. Røyking, stråling fra solen og overvekt bringer med seg den største faren for kreft. Det viser en studie fra tidlig i år.