Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Flere fjerner barn med Downs

I 2012 ble det født 49 barn med Downs syndrom i Norge. Det er det laveste tallet som er registrert.

Stadig flere tar abort om barnet de bærer har kromosonfeilen Downs syndrom. 87 prosent av kvinnene som kjente til at fosteret hadde Downs, valgte å ta abort i 2012. Det viser nye tall fra Medisinsk fødselsregister.

Det ble født 49 barn med Downs i 2012, tre av dem var døde da de ble født. Dette er det laveste fødselstallet siden registreringen virkelig startet i 1999, skriver Dagsavisen.

 

Dette er også det første året det ble abortert flere fostre med Downs syndrom enn det ble født barn med denne diagnosen. 69 fostre med Downs ble abortert i 2012.

Normalt velger to av ti gravide kvinner å avbryte svangerskapet. I 2012 tok altså ni av ti kvinner abort når fosteret hadde Downs. Andelen har ligget mellom 80 og 90 prosent i flere år.

– Dette er et sterkt signal om at vi har mislyktes som samfunn, sier Dagrun Eriksen til avisen. Hun er nestleder i Kristelig Folkeparti (KrF).

Hun sier ikke at det er feil av kvinnene å ta abort. Men Eriksen blir lei seg over den kampen mange foreldre må kjempe med samfunnet.

– Det viktigste er at foreldre som føder funksjonshemmede barn, får den hjelpen de trenger, sier hun.