Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Flere fødes med Downs syndrom

Det fødes stadig flere barn med Downs syndrom. Slik har utviklingen vært siden 1977.

I 1970 hadde 9 av 10.000 fødte barn Downs syndrom. I 2017 hadde 12 av 10.000 barn denne kromosom-feilen i arvestoffet DNA.

Til sammen ble det født 70 barn med Down syndrom i fjor. Dette gjelder barn som er født levende. Det viser tall fra Medisinsk fødselsregister, ifølge Dagsavisen.

– 30 prosent flere barn ble født levende med Downs syndrom i fjor. Det er sammenlignet med i 1970, sier Tilde Broch Østborg. Hun er overlege på kvinneklinikken ved Stavanger universitets-sjukehus.

Samtidig har kvinner fått fjernet flere fostre som har fått diagnosen Downs syndrom. I fjor ble 59 slike fostre abortert vekk. I 2012 var tallet 69 aborter.

Det er forskjellige årsaker til at flere fødes med Downs, sier Østborg. Det er trolig fordi flere kvinner får barn senere i livet, sier hun. I tillegg blir ikke fostre med Downs som ikke har andre problemer, oppdaget. Det er hvis kvinnen ikke har blitt sjekket med ultralyd før i uke 18 av graviditeten.

– Vi må huske på at Downs er en ganske sjelden tilstand. Det er kun ett av seks svangerskap som blir avbrutt på bakgrunn av paragraf 2c, som har denne diagnosen. Det er ofte sammen med andre misdannelser eller avvik. Så bruken av ordet «downs-paragrafen» synes jeg er helt feil, sier Østborg.

– Resten av abortene etter uke 12 gjelder andre alvorlige kromosom-feil. Det gjelder også svære misdannelser i hjerne og sentral-nervesystem, alvorlige hjertefeil med mer.

Statsminister Erna Solberg åpnet tidligere i høst for å endre på abortloven. Det kan skje i forhandliger om å få Kristelig Folkeparti (KrF) med i regjeringen. Det er først og fremst paragraf 2c i loven som KrF ønsker å endre. Den sier at en kvinne kan søke om abort etter uke 12 av svangerskapet. Det kan hun få dersom fosteret har en alvorlig sykdom eller feil.

Høyre har forberedt forslag til endringer i loven. Det skrev avisa VG i helgen. Det er for å komme KrF i møte. Et forslag er å erstatte paragraf 2c med en ny paragraf. Den sier at kvinnen kan få abort etter uke 12 hvis fosteret ikke er i stand til å leve. Det har fått mange kvinner til å demonstrere.