Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Må forhandle om vanskelige saker

KrF vil inn i regjeringen til Erna Solberg. Men først må de bli enige i vanskelige saker.

Kristelig Folkeparti (KrF) skal snakke med regjeringen. De skal sjekke om partiet kan bli med i regjeringen. Vanskelige saker står i kø.

KrF vil endre på abortloven. Kvinner skal ikke kunne fjerne fostre som kan ha alvorlig sykdom, mener partiet. Høyre og Solberg åpner for å snakke om saken. Hensikten er å beskytte de ufødte barna.

Fremskrittspartiet og Venstre er imot. De krever at kvinner får bestemme over egen kropp.

KrF vil også fjerne en annen rettighet. Familier kan i dag velge å fjerne ett eller flere fostre fra magen til mor. Her får KrF mer støtte. Senterpartiet vil foreslå å fjerne denne retten. Venstre vil se på saken.

Landsmøtet i KrF bestemte at partiet skal prøve å bli med i regjeringen. Mange i KrF ville ikke det. De ville heller samarbeide med Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Dette vil Kjell Ingolf Ropstad bruke i forhandlingene. Han er en av nestlederne i KrF.

– De andre partiene vet godt at vi har et delt parti. KrF forventer å få igjennom sin politikk for å bli med i regjering, sier han i et program på kanalen NRK. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Regjeringen trenger KrF. Det sikrer dem flertall i Stortinget.

KrF skal kjempe for flere saker enn abortloven. De vil kjempe imot fattigdom. De vil at familier skal få mer i barnetrygd. KrF mener at folk skal betale mer i skatt for å få dette til.

Både Høyre og Fremskrittspartiet har vært imot høyere barnetrygd. KrF vil i tillegg gi familier enda mer penger. De vil gi kontantstøtte i tre ekstra måneder. Dette er en støtte til familier som ikke bruker tilbudet om barnehage. De vil heller være hjemme med de små barna.

Kjell Ingolf Ropstad i KrF vil også jobbe for klimaet. Han vil at Norge gjør mer for å kutte utslipp.

Også landbruk kan bli et problem. KrF vil at bønder skal tjene mer penger. Det skal ikke lenger være så stor forskjell mellom bønder og andre i samfunnet.