Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Flere tar vaksine mot rabies

I vår døde en norsk kvinne av viruset rabies. Etter det har flere tatt vaksine mot sykdommen, melder kanalen NRK.

En kvinne i 20-årene døde av rabies i vår. Etter det har flere tatt vaksine mot viruset. Hittil i år er det solgt flere vaksiner mot rabies enn i hele 2018. Det skriver kanalen NRK.

I fjor ble det solgt 13. 680 doser av vaksinen. Så langt i år er det solgt 14.394 doser, ifølge Farmastat. Selskapet fører statistikk over legemidler i Norge.

I mai døde Birgitte Kallestad på Førde sykehus i Sogn og Fjordane. Hun hadde blitt bitt av en valp på Filippinene. Kallestad ble syk en tid etter at hun kom hjem til Norge. Den dødelige sykdommen smitter via kroppsvæske. Det skjer normalt som følge av bitt. Kvinnen var ikke vaksinert.

– Vi får fortsatt flere henvendelser enn tidligere. Det gjelder både før og etter reise. Rabies er en sykdom som har en god behandling. Det er dersom en starter rett etter en blir smittet. Så det at folk er mer bevisste, er positivt, sier Helena Niemi Eide til NRK. Hun er lege ved Folkehelse-instituttet.

Mediene skrev mye om kvinnen som døde av rabies. Kort tid etter tok flere enn normalt kontakt om vaksine. Det meldte flere reiseklinikker. Det gjør folk fremdeles, ifølge lege Gunnar Halse ved Reiseklinikken. Rundt 15 personer i måneden tar kontakt med dem om rabies, forteller han.