Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Flere utlendinger får dagpenger

Flere folk fra andre land som bor i Norge, får penger fra staten siden de ikke har jobb. Over 12.000 utlendinger får dagpenger.

Fra 2012 til i fjor har antall utlendinger som mottar dagpenger økt med 9 prosent. 1.693 personer flere personer fikk dagpenger i 2013. Totalt fikk 12.910 utlendinger dagpenger i fjor, viser tall som avisa VG har hentet inn fra arbeids- og velferdsetaten Nav. Dersom folk er arbeidsledige, kan de få dagpenger.

Det er flest arbeidsinnvandrere fra Polen i Norge. I fjor fikk 3.945 polakker dagpenger. Det var 589 personer flere enn året før. Den nest største innvandrergruppen er fra Sverige. Men i fjor var det 36 færre svensker som fikk dagpenger. 1.084 svensker fikk dagpenger i fjor, skriver VG.

Statsborgere fra Litauen er på andre plass på lista. 467 flere personer derfira fikk dagpenger i fjor, sammenlignet med året før. Totalt fikk 1.513 litauere dagpenger i 2013.

Arbeidsminister Robert Eriksson har ikke kunnet kommentere saken. Men innvandringspolitisk talsmann Mazyar Keshvari i Fremskrittspartet (Frp) mener utviklingen går feil vei.

– Det er alarmerende og ille Vi ser denne utviklingen i alt av statistikker. Utviklingen er langt mer alvorlig for velferdsstaten og Norge enn det folk flest er klar over, sier Keshvari til VG.

– Arbeidsinnvandrerne nå ligner dem som kom på 1970-tallet. De har blitt kjent med velferdsstaten i Norge. Og nå er det ikke lenger nok å sende penger hjem. De vil heller hente familien til gratis utdanning, gratis helsestell og rause velferdsordninger. Slik trykket øker nå, så er det bare et spørsmål om tid før systemet ikke takler det mer, sier han. Det skriver nyhetsbyrået NTB.