Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Flyktninger sier nei til å komme til Norge

Flere flyktninger som er valgt ut til å komme til Norge, sier nei. De vil ikke bo i Norge.

Så mange som 10 prosent av flyktningene har sagt nei til å dra til Norge. Det forteller Utlendings-direktoratet. Dette gjelder kvote-flyktninger fra Syria. De er valgt ut av UDI og verdens-organisasjonen FN. Men ikke alle flyktninger vil komme hit.

UDI mener det er en stor andel som sier nei, ifølge avisa Vårt Land.

Det er flere årsaker til at flyktningene sier nei, mener Frode Forfang. Han er direktør i UDI.

Forfang mener UDI venter for lenge før de forteller flyktningene om norsk kultur og verdier. Dette vil UDI gjøre noe med. De vil samarbeide med andre myndigheter for å gi informasjon om norsk kultur tidlig.

– Det handler om at vi må vise hvilke forventninger vi har til dem som kommer. De som kommer må fortelle sine forventninger. Det er en fordel for alle at de har riktig forventninger, sier Forfang til avisa.

Norge bør ta imot 5.000 kvoteflyktninger neste år. Det har FNs høykommissær for flyktninger bedt om. Regjeringen foreslår at det skal komme 3.000 slike flyktninger hit.

Det er FN som bestemmer hvilke flyktninger som er kvoteflyktninger. Disse flyktningene har et større behov enn andre for å komme til et nytt land. Flyktningen kan verken reise tilbake til hjemlandet sitt eller få opphold i det landet hun er flyktning i. Derfor må de reise til et annet land. Asylsaken er allerede avgjort før flyktningen reiser det nye landet.

Andre asylsøkere må vente på avgjørelsen etter at de kommer til Norge.

Tidligere denne uka fortalte regjeringen om sin plan for å integrere flere flyktninger i Norge.