Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Fortsetter med strenge regler i Oslo

Tiltakene i resten av landet blir snart mindre strenge. Men det gjelder ikke Oslo.

Du skal bruke munnbind på buss, bane og tog. Det gjelder når du ikke kan holde en meter avstand. Du kan ikke samle flere enn ti personer i private hjem. Restauranter og andre må registrere gjester. Utestedene slutter å servere alkohol klokken 24.

Alle disse reglene fortsetter å gjelde i Oslo. Det skjer omtrent samtidig med at resten av landet får lov til mer.

Årsaken er for mye smitte i hovedstaden. 80 personer er registrert smittet med korona det siste døgnet. Det er like høyt som i starten av april, ifølge byrådsleder Raymond Johansen.

– Dagens tall er urovekkende høyt, sa han på en pressekonferanse torsdag. Han kaller situasjonen i Oslo alvorlig.

Johansen minnet også om forbud og påbud. Å bryte disse er kriminelt, sa han. Politiet har allerede gitt bøter til folk som bryter bestemmelser om karantene og isolasjon.

Byrådslederen sier at høstferien kan være årsak til flere smittede. Folk har vært bortreist. Kanskje de testet seg når de kom hjem til Oslo. Folk har vært samlet i kommuner med mindre strenge regler.

Vi må leve med reglene i Oslo, sa han videre. Det blir slik fram til tallene er vesentlig lavere.

– Men tiltakene virker bare hvis folk faktisk følger dem, sa han. Johansen vet at folk er leie av regler. Flere steder i Europa sliter de enda mer med korona. Der har de også strengere regler. Samtidig er folk mer likgyldige.

– Vi står ved et vippepunkt, sa han. Enten blir det mer, eller mindre, smitte. Ved mer smitte kan Oslo kommune måtte innføre strengere regler.

Vanligvis er det mye gøy som skjer i tiden framover. Snart er det halloween. Så starter julebordene. Statsministeren har sagt at det er fint om arbeidsgivere holder julebord for ansatte.

– Den oppfordringen tror jeg ikke kan gjelde for Oslo, sa Johansen.

Halloween er viktig for barna. Men også ungdommer feirer halloween med festing.

– Dropp den festen, råder Johansen. Halloween finnes også neste år.