Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Fra 15. juni kan folk reise til Danmark

Folk fra Norge og Danmark kan dra på ferie til det andre landet. Grensen til Sverige skal være stengt enn så lenge.

Regjeringen har laget en avtale med Danmark. Folk skal få lov til å reise til Danmark igjen. Det betyr at de skal slippe å være i karantene etter reisen. Folk fra Danmark får også reise til Norge. Det sier statsminister Erna Solberg.

Men det skal være regler. De kan være ulike mellom landene. Nå må nordmenn lese reglene for Danmark, før de reiser.  

– Utenriksdepartementet sier fortsatt at folk bør unngå reiser til andre land hvis de kan unngå det. Med unntak av Danmark. Der åpner vi for reiser fra 15. juni, sier Solberg. Hun sier at de kan komme med slike råd før 15. juni.

Les også: Snakker med andre land om å åpne grensene

Landene må bli enige om hva som er områdere med mye smitte. Folk fra steder med mye smitte, bør la være å reise til utlandet. Folk blir bedt om å unngå steder i utlandet med mye smitte. Det er slik myndighetene vil åpne for reiser til andre land også. De vil åpne land, men be folk unngå noen regioner.

Solberg sier det kan bli mulig for nordmenn å gå av danskebåten i København.

– Det kan bli mulig. I går åpnet vi for reiser med båten. Det er også mulig å ta Kiel-ferja. Men det blir bare en rundreise. Der fraråder vi at folk går i land, sier Solberg. Det blir også strengere regler for de som vil ha en ferie i København.

– De danske myndighetene vil fortsatt ha begrensninger der. De krever blant annet at folk har bestilt overnattinger over flere dager. Det er et krav for å være på ferie i København, sier hun.

Les mer: Ber folk tenke seg om før de reiser

Solberg sier at det er mye smitte i noen av områdene på svensk siden av grensen. Derfor er det i Sverige mest må bli endret før det skal bli åpnet opp reiser. Det blir lettere å åpne for reiser til og fra Finland og Island. Men det kan bli endringer, hvis smitten endrer seg.

– Det viktigste er at folk kan reise trygt i hele Norden, og at det er lite smitte. Men ting kan endre seg. Hvis vi får mange med smitte i et område, så må vi være solidariske. Da må vi si at folk ikke skal reise dit, og at de som bor der må bli der. Det håper jeg også at de andre landene gjør, sier Solberg.

Les også: Kan bli egne regler for svensker som vil til Norge