Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Kan bli egne regler for svensker som vil til Norge

I sommer kan det bli mulig for folk å reise rundt i Norden. Men det kan bli egne regler for svensker. Det kan være nødvendig for å hindre korona-smitte.

Før 15. juni får folk svar på om det blir mulig å reise til naboland i Norden. Da skal regjeringen si om folk kan reise fritt i Norge, Island, Sverige, Danmark og Finland i sommer. Men det kan bli egne regler for svenskene, sier Frode Forland. Han er fagdirektør i Folkehelse-instituttet (FHI).

Statsminister Erna Solberg sier hun helst vil ha en felles løsning i Norden. Det er målet. Selv om Sverige har mer problemer med korona.

Les også: Ber folk tenke seg om før de reiser

– Det er ulike risiko for spredning av viruset. Det er stor forskjell på om du reiser fra Stockholm i Sverige eller fra Reykjavik på Island. Det er mye mer smitte i Sverige. Det gjør at vi kan teste folk mer målrettet. Vi blir nok bedt om å se på det, sier Forland til avisa Aftenposten.

Ifølge nettsiden Worldometer har 4.220 svensker dødd i med korona så langt. De fire andre nordiske landene har 1.123 dødsfall til sammen. Tallene er fra 28. mai klokka 01.26.

Det kan bety at det er mye mer spredning av smitte i Sverige enn i Norge.

– Det er et bedre argument for stengt grense nå enn da den ble stengt 14. mars, sier Frode Forland. Han er fagdirektør i Folkehelse-instituttet (FHI).

Les mer: Nå håper svenskene at Norge åpner grensa

Men han tror Sverige også får være med hvis grensene åpner igjen i Norden i juni.

– Det må kanskje komme forsterkede tiltak på grensa. Det vil være litt som for reisende fra andre land, sier han.