Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Frykter folk blir syke av E.coli

Nordmenn kan bli syke av bakterien E.coli. Agurker som kan ha bakterien, er solgt i Norge.

I Tyskland er 11 personer døde. De har trolig spist agurker. Tyske myndigheter mistenker at bakterien E.coli var på agurker fra et firma i Spania.Agurker fra Spania er også solgt i Norge. Det fikk Mattilsynet melding om mandag ettermiddag. 240 økologiske agurker kom fra det samme firmaet. Folkehelse-instituttet frykter at mange kan bli syke i Norge. Derfor har de snakket med sykehusene. De skal varsle med én gang de får inn folk som de tror er syke av E.coli, melder NRK.

LES MER HER: Smittet av grønnsaker

En mann i 40-årene er lagt inn på sykehus i Kristiansand. Han har blodig diaré. Mannen kan ha blitt smittet med E.coli. Det kan ha skjedd i Tyskland. Mannen skal ikke være alvorlig syk.

Mattilsynet skal nå teste om det er smitte i agurkene som er solgt i Norge. Det er ikke meldt om syke så langt. Også tomater og salat kan ha gitt smitten i Tyskland. E.coli er en bakterie fra tarmen. Folk som får i seg bakterien, kan få sykdommen HUS i nyrene. Da kan det bli så alvorlig at folk dør. Både i Tyskland, Danmark og Sverige er folk blitt syke.

Agurkene som kom til Norge, ble solgt av firmaet Økomat Innherred. Agurkene ble solgt til kunder i Levanger i Nord-Trøndelag. Det skjedde mellom 18. og 26. mai.

– Kundene får levert økologiske grønnsaker fast. Det betaler de for. De har fått agurkene. Vi har bedt firmaet om å kontakte alle som har fått agurkene. Vi har så langt ikke fått melding om at noen av dem er blitt syke, sier Terje Røyneberg til nyhetsbyrået NTB. Han er seksjonsleder for plante- og vegetabilsk mat i Mattilsynet.

Det tar vanligvis tre til fire dager fra en person blir smittet til han eller hun blir syk. Men det kan gå ti dager.