Norge

Frykter ikke ebola i Vesten

En helsearbeider er smittet av ebola på et sykehus i USA. Hun er den andre som er smittede etter å ha behandlet en ebola-syk. Men eksperter er ikke redde for stor spredning.

Nok en helsearbeider er blitt smittet av ebola. Hun ble smittet ved et sykehus i USA. Men Folkehelseinstituttet er ikke bekymret. De tror ikke viruset vil spre seg til mange folk i Vesten, skriver nyhetsbyrået NTB.

Over 4.000 mennesker er døde av ebola-viruset i Vest-Afrika. Det er flest syke i Liberia, Sierra Leone og Guinea. Men viruset har også nådd USA og Europa.

Søndag ble det kjent at en sykepleier ved et sykehus i Dallas i USA er blitt syk. Hun har testet positivt for ebola. Også i Madrid i Spania er en helsearbeider smittet av det fryktede viruset. Begge ble smittet da de behandlet ebolasyke pasienter. Disse pasientene er senere døde.

I Norge er en norsk hjelpearbeider smittet. Kvinnen ble smittet på jobb for Leger Uten Grenser i Sierra Leone. Hun får behandling på Ullevål sykehus i Oslo.

LES MER HER:Ebolasyk: - Takknemlig for hjelpen

De har svært gode rutiner for å sikre helsearbeiderne mot smitte på Ullevål, mener overlege Tone Bruun. Han jobber ved avdeling for infeksjonsovervåking ved Folkehelseinstituttet.

– I Vesten har vi bra hygieniske forhold og tiltak for smittevern. Derfor er det ikke sannsynlig at det vil få noen større spredning her. Men noen 100 prosents garanti kan man ikke gi, sier Bruun til nyhetsbyrået NTB.

LES MER HER:Dette er ebola

Statsminister Erna Solberg og helseminister Bent Høie besøkte Leger Uten Grenser i Oslo. De diskuterte spredningen av ebola og hva som bør gjøres videre for å bekjempe viruset.

Statsministeren sier at katastrofen bare blir større.

– Vi har egentlig vært altfor sent ute. Det tror jeg vi alle skal innrømme. Vi har undervurdert hvor rask utviklingen har vært, sier hun.

Lidis Hurum er nødhjelps-koordinator i organisasjonen. Hun ga de to politikerne en advarsel: Hjelpen som er lovet, må komme raskt på plass. Men den er ikke nok. Hun forteller om en desperat kamp for å stanse viruset å spre seg.

– Ebolaviruset vinner den kampen foreløpig. Det er ute av kontroll. Ingen vet helt hvordan dette går, sier Hurum til NTB.

Flere helsearbeidere i vestlige land vil bli smittet av det dødelige viruset. Dette vil skje selv om landene har et moderne helsevesen. Det mener eksperter på viruset.

Sykepleieren i Texas er trolig den første personen som har blitt smittet av ebola i USA. Alle som behandlet ebola- pasienten der, blir nå observert . De skal sjekkes for mulige symptomer på det dødelige viruset.

– Dersom denne personen kom nær viruset, er det mulig at også andre ble det. Viruset blir mye mer aggressivt desto sykere pasienten blir. Helsearbeidere er derfor svært utsatt, sa USAs smitteverndirektør Thomas Frieden under en pressekonferanse søndag.

Sykepleieren hadde mye kontakt med pasienten under behandlingen. Smittevermyndigheten CDC mener rutinesvikt er årsaken.

Kvinnen varslet om lav feber fredag kveld. Da ble hun isolert og sendt til testing. Det skjedde to dager etter at pasienten hennes døde.

Den foreløpige blodprøven viser at sykepleieren er smittet av ebolaviruset.

Siste utgave

På forsiden nå