Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Frykter opprør kan ødelegge planen

Sammenslåingen mellom Finnmark og Troms må lykkes. Ellers ryker planen om nye regioner i hele Norge, mener kommunalministeren.

Monica Mæland er bekymret. Kommunalministeren frykter at planen om nye regioner i Norge kan mislykkes.

I lang tid har det vært problemer med sammenslåingen mellom Troms og Finnmark. Mislykkes den, får det følger.

– Jeg tror det kan få konsekvenser for resten av landet. Da må nok Stortinget drøfte hva de vil gjøre, sier Mæland, skriver nyhetsbyrået NTB.

Folk fra Troms og Finnmark ble invitert til et møte med Mæland. Men ingen fra Finnmark ville møte. Mandag blir det et nytt møte på Mælands kontor. Dit kommer folk fra Troms for å diskutere veien videre. Finnmarks fylkesordfører blir hjemme.

I mai var det folkeavstemning i Finnmark. Da stemte 87 prosent nei til sammenslåing.

– Finnmarkingene sier et klart og tydelig nei. Vi risikerte å måtte flytte all makt ut av Finnmark. Det er ikke akseptabelt, sa varaordfører Tarjei Jensen Bech. Han stilte til debatt mot Mæland fredag. Politikerne i Finnmark har tidligere bedt regjeringen om å lytte til folks mening.

Mæland sa at Stortinget hadde bestemt at de skulle gjennomføre regionreformen. Det har de gjort to ganger. Dermed har Stortinget også sagt ja til at Troms og Finnmark skal slås sammen.

– Det handler om prinsipper. Du kan være rivende uenig. Men når Stortinget har bestemt noe, må det følges opp, sier Mæland. Hun sier fylkene skal slås sammen.

Stortinget samles igjen i oktober. Da blir det en ny debatt om Finnmark-Troms som et nytt storfylke. Senterpartiet har varslet et nytt forslag. Det kan stanse sammenslåingen.

– Stortinget bestemmer selv hva de vil vedta, sier Mæland. Hun sa også at det er varslet en ny sak om dette i høst.