Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Gjør det lett for tyvene i påsken

Folk reiser bort og innbrudds-tyvene slår til. Mange gjør for lite for å stoppe dem.

Tyvene kan få en enkel jobb i påsken. Over halvparten av oss gjør ingen ting for å sikre boligen når vi reiser på ferie. Det viser en undersøkelse som er laget for forsikrings-selskapet Storebrand.

Pressesjef Unni Grøndal hos politiet i Oslo forteller at politiet kjører rundt som vanlig i påsken. Men de kan ikke være overalt samtidig. Derfor er det lurt å gjøre det du kan. Dermed vil tyvene ikke velge din bolig.

Grøndal ber folk huske å sikre andre etasje i huset. Tyver har oftere begynt å komme seg inn i andre etasje.

– Det er lurt å gjemme unna stiger. Ikke gjør det lett for tyvene, sier hun.

Det er også en god idé å la det se ut som det er noen hjemme. Det er når du er på ferie. Det er også viktig at verdifulle ting ikke ligger synlig.

Mange liker å fortelle på nettsamfunnet Facebook om hva de gjør. Politiet ber folk om å ikke skrive der at du reiser bort. Legg heller ikke igjen beskjed på telefonsvareren om at du er på ferie.

– Husk at en tom søppelkasse viser at du ikke er hjemme. Be naboen om å kaste litt søppel i søppelkassen din, skriver Securitas Direct på nettsidene sine. Det er et firma som jobber med alarmer.

 

Politiet mener at det ikke er flere innbrudd i påsken enn ellers. Men Securitas Direct er uenig. De mener at det er 25 prosent flere innbrudd i påsken.

Tyvene stjeler også mer verdifulle ting. Mellom 1999 og 2007, tok de i gjennomsnitt ting som var verdt 22.000 kroner. I fjor tok tyvene i påsken i gjennomsnitt ting som var verd 35.000 kroner. Det sier forsikrings-selskapet Gjensidige. De mener grunnen er at folk eier flere dyre, elektroniske ting. Det er dette tyvene ønsker å stjele.