Norge

Håper folk vil snakke sant på svenskegrensa

Myndighetene vil stole på folk når de kommer til grensa. Det er vanskelig å kontrollere hvor de har vært, sier helseministeren.

Myndighetene sier de vil stole på folk. Det er fordi det er vanskelig å bevise at folk har vært andre steder enn på Gotland eller i Danmark. Håpet er at folk snakker sant sier Monica Mæland og Bent Høie til nyhetsbyrået NTB. Hun er justisminister og han er helseminister.

Mandag ble grensene i Norden åpnet. Men mesteparten av Sverige er utenfor. Myndighetene mener det bare er trygt nok på øya Gotland. Hvis du er i resten av Sverige kan du bli nødt til å være i karantene i ti dager.

Les mer: Her åpner det i dag

Men det er lov til å reise gjennom Sverige på vei til og fra Danmark og Gotland. Når du kommer hjem til Norge holder det ofte å forklare hvor du har vært. Det gjør du til politiet og tollerne på grensa, sier Mæland.

Myndighetene krever at folk tar den korteste veien når de reiser gjennom Sverige. Men folk slipper å bevise at de har gjort det.

– Du kan passere grensa. Det går fint hvis du har vært i Danmark og kjørt gjennom Sverige. Da skal du ikke ha stoppet i Sverige. Men det er ikke noe vi kan kontrollere, sier Høie.

Les også: Nå håper svenskene at Norge åpner grensa

– Men hvis du har bilen full av poser fra Systembolaget kan vi tro at du har stoppet for å handle, sier han.

– Vi kan gjøre prøver på noen og gjøre noen vurderinger. Du kan bli spurt og måtte overbevise oss om at det du sier er sant. Dette er hver enkelts personlige ansvar, sier Mæland.

Les også: Nå mister du sykepenger ved svenskehandel

Det er ingen på grensa som registrerer om folk skal i karantene. Å holde seg i karantene er et personlig ansvar. Det er opp til hver enkelt, sier Jørn Schelderup til NTB. Han er beredskaps-direktør i Politidirektoratet.

Han sier det er folk selv som må tenke gjennom om de bør i karantene. Han sier også at karantene ikke er et pålegg fra myndighetene. Men det er noe som står i en forskrift. Den er basert på norske lover.

Les mer: Gir 20.000 kroner i bot for å bryte karantene

Det er likevel mulig å straffe de som bryter reglene for karantene. Hvis du gjør det med vilje eller burde vite bedre, kan du få bøter. Noen kan også bli dømt til fengsel.

​– Politiet vil følge opp tips om at noen bryter regler for karantene, sier Schjelderup.

Siste utgave

På forsiden nå