Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Håper fortsatt å finne overlevende

Rednings-aksjonen i Gjerdrum fortsetter med full styrke. Etter tre døgn håper politiet fremdeles å finne folk som har overlevd skredet.

Åtte personer er fortsatt savnet etter skredet.

Da mannskaper gikk ut i skred-området lørdag morgen, møtte politiet pressen.

– Dette er fortsatt en rednings-aksjon. Vi har fortsatt håp om å finne overlevende. Det sa innsats-leder Roy Alkvist.

– Hva baserer dere det på? var ett av spørsmålene han fikk.

– Der støtter vi oss på det helse sier. Det er de som sitter på den fag-kompetansen, svarte Alkvist.

Han ønsket ikke å si noe om hvor lenge politiet mener aksjonen kan fortsette som nå.

Men Alkvist opplyste om at rednings-aksjonen fortsetter med full styrke. Det svenske USAR-teamet har dratt hjem. USAR står for urbant søk og redning. I stedet skal et lignende team fra Trøndelag jobbe videre.

I 9.30-tiden var det mye aktivitet nær skred-området. Flere ambulanser sto oppstilt. Norske USAR-team gjorde seg klare til å gå ned i skred-området.

Redningsfolk skal lørdag forsøke å gå lenger inn i området enn de gjorde fredag. Men politiet vet ikke hvor de skal lete. De har ikke noen nærmere informasjon om hvor de savnede kan være, ifølge Kvatningen.

– Vi har ingen klare opplysninger om det. Men vi ser på bilder og tar det med oss i planleggingen. Vi ser på bygningene er grunn-forholdet. Og så vurderer vi hvor det er mulig å sette inn en innsats, sier Kvatningen.

– Det er stor risiko i denne aksjon. Jeg tror at forholdene på stedet er ganske like som i går, sier han.

Redningsfolkene vil fortsatt bruke isopor-plater når de skal bevege seg ut i skred-området. De arbeider mot klokka. De har kun få timer dagslys til rådighet. Været i bygda er bedre lørdag morgen, uten snø i lufta.

De håper å komme seg lenger inn i området denne gangen.

– Forhåpentlig klarer vi å få til det ved bruk av disse platene. Vi må hele tiden vurdere hvor langt det er trygt å gå, sier Kvatningen.

De vurderer å bruke et spesial-kjøretøy i Forsvaret, kalt en brolegger. Så langt er ikke denne blitt brukt, fordi det er en fare for at bakken på stedet ikke vil tåle tyngden av den.

– Det kan hende vi kommer til å bruke den i dag, sier Kvatningen.

En person er funnet død etter skredet. Denne personen er fortatt ikke identifisert. Politiet vet ikke når det kan skje.

Det tar tid å finne ut hvem den døde er. Alkvist sier at han har stor forståelse for at familiene som savner noen er frustrerte.

– Vi er klar over at det er en kinkig og lei situasjon med at vi får et funn, og at vi ikke får varslet pårørende. At det sitter mennesker og lurer på hvem det er. Vi forstår at det er frustrerende, sier Alkvist.

Anders Østensen er ordfører i bygda. Han sier at det midt i tragedien er viktig å rette blikket mot at livet i Gjerdrum må vende tilbake til det normale. Etter hvert skal barn tilbake på skolen, sier han.

Fredag ble det kjent hvem som er savnet. Da ble tragedien brått enda mer brutal, sier ordføreren.

– Det er mange som har det tungt. Men vi klamrer oss til et håp så lenge politiet sier det er håp, sier Østensen.

Området med skred er fortsatt ustabilt. Det har vært nye avskallinger i skred-gropen natt til lørdag. Norges vassdrags- og energi-direktorat (NVE) sier det er normalt.

Det er evakuert rundt 1.000 personer.

Folk kan være redde for at deres hus står på kvikk-leire. Til dem har regions-leder Toril Hofshagen i NVE denne meldingen:

– Det er ikke i seg selv en risiko i å bo på kvikkleire, så lenge grunnen ligger i ro og er stabil. Dette er et svært unikt skred.

– Ikke siden 1893 har det vært et så stort skred av kvikkleire i Norge, sier Hofshagen.