Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Håper på storlaks

Onsdag får ivrige fiskere endelig kaste ut snøret igjen. De drømmer om stor laks.

Ivrige fiskere gjør seg klare. Natt til 1. juni starter sesongen for fiske av laks. Det gjelder for de fleste elvene i Norge.

Fisken er lettest å ta når den er ny i elva. Det sier Pål Mugaas til nyhetsbyrået NTB. Mugaas jobber i organisasjonen Norske Lakseelver.

– Tradisjonelt er det de største fiskene som kommer først i elva. Derfor er sjansene når det først napper i juni større for at det er grom-laksen som går på, sier Mugaas.

Mugaas tror det er mulig å fange større laks i år. I fjor ble det fisket mange mellomstore laks.

– Året før var det et ganske godt år for smålaks. Vi håper på et godt år for stor laks i år. I alle fall i Rogaland, Nord-Trøndelag og Finnmark. Kanskje også på Sørlandet, sier Mugaas.

Namsen er det nest beste vassdraget med laks i Norge. Der håper de på mer stor laks i år. Leif Skorstad har fisket i området i fire år. Han fisker med redskapet kilenot. Det er et forsøkt for Norsk institutt for naturforskning (NINA). Det har gått veldig bra, forteller han til Trønder-Avisa.

Skorstad har fått flere store laks på over 20 kilo.

– Den største jeg har fått så langt er på 25 kilo, den gikk i nota lørdag. Før helga fikk jeg en på 24 også. Disse er nå på tur til Namsen, sier Skorstad til Trønder-Avisa mandag.

Elva Driva ligger i Trøndelag. Her ble det tatt 673 laks i fjor. Georg Solem er lederen i Surnadal elveeierlag. Han gleder seg til fisket starter.

– Vi har hatt to gode år på små laks og mellomstor laks. Det kan bety at det kommer inn en del storlaks i år. Det er vanligvis slik. Etter et par år med mye små laks, kommer storlaksen året etter, sier Solem.

Alta-elva i Finnmark kalles ofte verdens beste lakseelv. Men ikke alle får oppleve å fiske i elva. Hvert år kjemper omtrent 2.000 mennesker om 70 fiskekort. Kortene gir dem rett til å fiske i elva. Dette gjelder mennesker fra andre byer. Eller fra andre land.

I mars kjemper 4.000 mennesker fra Alta om 700 kort.

I 2015 betalte en brite 250.000 kroner for å fiske i elva i to døgn. Det skriver avisa Aftenposten.