Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Har hemmelige bevis mot Krekar

Politiet har bevis som de mener viser at mulla Krekar må flytte. Men bevisene er hemmelige.

Politiet har hemmelige bevis mot mulla Krekar. De mener bevisene viser at han må flytte til Kyrksæterøra. For at beviset skal kunne brukes, må saken opp for Kongen i statsråd.

– Vi mener det er et godt bevis som vil styrke det viktigste i saken. Og det er at han er en trussel mot rikets sikkerhet. Trusselen blir mindre om han blir flyttet fra sitt miljø på Østlandet, sier Vegard Rødås til nyhetsbyrået NTB. Han er politiinspektør i Oslo politidistrikt.

Politiet har visst om opplysningene i et par uker. De ønsker å legge dem fram for Borgarting lagmannsrett, sier Rødås. Han er aktor i saken.

Politiets nye bevis består av en ny, hemmelig rapport. den er laget av Politiets sikkerhets-tjeneste (PST). Men rapporten kan ikke brukes som bevis før regjeringen har sagt ja.

Rødås sier han ikke vet når saken skal opp i statsråd. Men at politiet har bedt om at det skjer så fort som mulig, altså fredag.

Neste uke skal trolig flyttingen av mulla Krekar behandles i Borgarting lagmannsrett.

Hvis regjeringen sier ja til at rapporten kan brukes som bevis i retten, trengs det en spesiell advokat. Brynjar Meling er Krekars advokat. Han kan ikke få oppgaven. Årsaken er at han er part i saken.

Meling er kritisk til at verken han eller Krekar vil få tilgang til PST-rapporten.

– For alt jeg vet, inneholder rapporten alt og ingenting. Vi vet ikke hva vi skal forsvare oss mot. Mulla Krekar kan ikke forsvare seg mot det. For han kan ikke snakke med advokaten. Og jeg kan heller ikke ha kontakt med denne advokaten. Det er et problem for rettssikkerheten, sier Meling til kanalen NRK.

Den uavhengige advokaten får ikke lov til å fortelle noen om det han eller hun får vite. Oppgaven blir å vurdere om bevisene er gode nok.

Oslo tingrett har en liste. Der står det navn på advokater som kan melde seg til å ta saken, sier Rødås.

Advokat Mette Yvonne Larsen er allerede blitt spurt av Oslo tingrett. De lurer på om hun kan ta oppdraget, skriver avisa VG. Larsen vil ikke si om det stemmer eller ikke.

LES MER HER: Krekar kan tvinges til Sør-Trøndelag