Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Har hørt steiner rase i natt

Det har rast steiner fra fjellet Mannen. Det kan bety at steinskredet kommer snart.

Steiner har rast fra fjellet Mannen. Det kan være et varsel om at steinskredet kommer snart. Samtidig regner det kraftig i området. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

– Det har vært store bevegelser i løpet av natten i området som er ventet å rase. Samtidig registrerer vi regn i målestasjonene på toppen av Mannen, sier Jarle Hole til NTB. Han er vakthavende geolog ved Åknes/Tafjord Beredskap, nasjonalt senter for fjellskred-overvåking.

LES MER HER: Ras fra Mannen kan komme snart

Tirsdag er det ventet mye regn i Rauma i Møreog Romsdal. Ekspertene tror det kan bidra til å utløse raset fra Mannen. Det virker som om alle er enige om at det kommer til å skje. Men når det kommer til å skje, er det ingen som vet.

– Det er svært vanskelig å si når raset kommer. Men det vil skje noe i løpet av kort tid. Men jeg ikke tør si om det er snakk om 24 timer eller flere døgn, sier Hole.

Mannskaper fra Sivilforsvaret er satt inn. De skal hjelpe politiet med å sperre av området rundt fjellet Mannen. De skal i tillegg lytte i fjellområdet. De har hørt lyder av stein som faller fra fjellet. Det meldte de natt til tirsdag. Det er et klart varsel om at det vil komme et ras.

Sjefgeolog Lars Harald Blikra sier folk kommer til å merke det når kollapsen i fjellet starter. Geologene vil se det på målingene. I tillegg vil det løsne steiner. Det blir sprekker i fjellet og folk vil høre lyder.

Steinmassen i Mannen beveger seg stadig raskere. En radar gir hele tiden data om fjellets tilstand.

Det er nå forbudt å være nedenfor det Mannen. Det har politimesteren i Møre og Romsdal bestemt. Personell fra Sivilforsvarets Fredsinnsatsgruppe (FIG) Rauma er bedt om hjelp.

– Det skal mindre og mindre nedbør til for å gi økt bevegelse, sa Blikra på en pressekonferanse mandag ettermiddag.

Det har regnet i området hele natt til tirsdag.